Svensk bloggare på islamistisk dödslista

Publicerad 2015-09-25

Extremistgruppen har mördat flera bloggare i år

LOS ANGELES. Militanta islamister i Bangladesh har redan huggit ihjäl minst fyra bloggare.

Nu vänder de siktet mot västvärlden.

Bland de nio bloggarna på den senaste dödslistan finns en svensk.

– Låt Bangladesh dra tillbaka medborgarskapet för dessa islams fiender, skriver gruppen som kallar sig Ansarullah Bangla team.

– Görs det inte kommer vi att jaga rätt på dem, var i Guds värld vi än finner dem och döda dem på fläcken.

På listan finns nio personer i Storbritannien, åtta i Tyskland, två i USA, en i Kanada och en i Sverige.

CNN har inte offentliggjort namnet på någon av personerna på listan.

Gruppens krav på att dra tillbaka medborgarskapen är förbryllande, eftersom flera av personer på dödslistan inte har medborgarskap i Bangladesh.

Fyra bloggare dödats – på ett år

Men hoten tas på allvar. Bara det senaste året har minst fyra bloggare dödats i Bangladesh efter att ha lagt ut islamkritiska inlägg på nätet.

– Det här internationella hotet mot författare och bloggare är ett oacceptabelt angrepp på yttrandefriheten, säger Thomas Hughes, ordförande i Article 19, en grupp som försvarar bloggares rättigheter världen över.

– Hot av det här slaget har ofta en dämpande effekt på yttrandefriheten. Av rädsla för våldsamma följder gör den att individer och organisationer börjar censurera sig själva.

Det är inte första gången militanta islamister går ut med en dödslista.

I fjol publicerade gruppen Ansar al Islam Bangladesh en lista över skribenter som organisationen ansåg hade kritiserat islam.

Några månader senare uppgav bloggaren Asif Mohiuddin, som namngavs på listan, att minst nio av skribenterna på listan hade dödats och flera andra attackerats.

Attackerades med köttyxor och machetes

I februari höggs den Bangladesh-födde amerikanen Avijit Roy ihjäl med machetes och knivar när han återvände från en bokmässa i Dhaka.

En månad senare mördades Washiqur Rahman, 27 utanför sitt hem när han var på väg till jobbet på en resebyrå.

Ananda Bijoy Das, 32, attackerades i maj med köttyxor och machetes när han skulle bege sig till sitt bankjobb i nordöstra Bangladesh. Mindre än två veckor senare hackades Neel ihjäl i sin lägenhet i Dhaka.

– Det utkämpas en strid i Bangladesh mellan fundamentalister och sekularister, säger forskaren Ajit Kumar Singh i New Delhi.

– En bloggare som Niloy Neel, den senaste att dödas, ifrågasatte öppet fundamentalisternas tankar. Organisationer som Ansar Bangla ville tysta honom och skrämma andra att inte säga något.

Tre personer, varav en brittisk medborgare, greps i augusti av polisen i Bangladesh misstänkta för morden på Roy och Das.