Pedofil på rymmen har flytt utomlands

Publicerad 2015-06-09

49-åringen vårdades på rättspsyk efter att ha begått grova sexövergrepp på barn och beskrivs som ”extremt farlig” och ”sadistisk”.

I slutet av maj rymde han under en permission.

Nu uppger polisen att mannen flytt utomlands.

Det var under en permission i Söderhamn för ett par veckor sedan som mannen försvann trots att han hade personal med sig.

Mannen har vårdats på en rättspsykiatrisk klinik i Sundsvall och ställföreträdande klinikchefen Bengt Eriksson sa till Sundsvalls tidning i går att 49-åringen bedöms vara en extremt farlig och sadistisk pedofil. Mannen bedöms dock inte utgöra en direkt fara för allmänheten eftersom han inte gjort sig skyldig till överfall.

Är i land utanför Norden

Som Aftonbladet skrev i går hade mannen precis skaffat sig ett nytt pass innan försvinnandet.

Västernorrlandspolisen uppger nu att man under dagen kunnat fastställa att 49-åringen befinner sig utomlands.

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, berättar att 49-åringen är i ett land utanför Norden, men vill inte säga vilket.

– Det är för att inte förstöra något med operativa insatserna som görs för att få fast honom.

Trots att 49-åringen avvek från permissionen för ett par veckor sedan var det först i går som polisen förstod att rättspsyk bedömer honom som farlig. Det efter att nyheten kom ut i lokalmedia.

– Vi har nog inte förrän i går förstått att de ansåg honom som farlig. Jag vill inte skylla ifrån mig, men det hade varit önskvärt att få den informationen tidigare, säger Josef Wiklund.

Kontrollerade passagerarlistor

Han berättar att rättspsyk gjorde en så kallad handräckningsbegäran till polisen efter rymningen. Det innebär att man ber om hjälp att fånga in den som avvikt. I samband med det ska det dock inte ha framkommit att 49-åringen anses ”extremt farlig”.

– Vi förhåller oss till den informationen som kommer till oss, säger Josef Wiklund.

Han berättar att polisen jobbat på bred front för att lokalisera rymlingen.

– Vid kontroller med allt från passagerarlistor och gränskontroller finns stark anledning att misstänka att han finns utomlands, säger Josef Wiklund.

49-åringen är internationellt efterlyst och på grund av olika anledningar vill Västernorrlandspolisen inte gå ut med bild på honom.

Josef Wiklund säger att svensk polis bland annat är i kontakt med myndigheter i det land 49-åringen tros befinna sig i.

– Förhoppningen är att vi hittar honom inom det närmsta dygnet.

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln