Munkarnas marsch växer i Burma

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-22

Tusentals buddhistmunkar tågar i protest – mötte oppositionsledaren idag

I tusental har de tagit militärjuntan i Burma på sängen.

Tysta och med tiggarskålar höjda i protest fyller munkarna nu gatorna i landets största städer.

Idag gick de sjungande förbi oppositionsledaren Aun San Suu Kyis hus.

Hur många oppositionella burmeser som fängslats, mördats eller bara försvunnit sedan militärjuntan tog makten för snart 50 år sedan vet ingen, men många tusen har dött i kampen mot militärdiktaturen.

Nu har även landets buddhistmunkar fått nog.

Idag fick de tillåtelse att passera vägspärren vid oppositionsledaren Aung San Suu Kyis hus, där hon suttit i husarrest de senaste 18 åren.

Suu Kyi, 62, gick märkbart rörd och med tårar i ögonen ut för att hälsa på munkarna, som sjöng och bad vid hennes hus, rapporterar nyhetsbyråer.

Militären avvaktar

I en unik manifestation som tagit militärjuntan med överraskning har munkarna anslutit sig till den stora majoritet som kräver ett slut på diktaturen.

För sjätte dagen i rad tågar munkarna i Burmas största städer, i tusental och i hällande tropiska regn, under ordnade former, under tystnad och med den traditionella tiggarskålen höjd i protest.

Munkarna är landets mest respekterade grupp och inte ens militären har vågat angripa dem. Och fram tills nu har munkarna valt att hålla sig utanför den politiska konflikten.

Skulle munkarna nu får en ledande roll inom oppositionen blir de ett stort hot mot militären.

Inspirerar till motstånd

– Det kan hända att juntan väntar med att ge sig på dem tills man vet hur många munkar som stödjer protesterna mot regimen, säger professor Josef Silverstein, expert på Burma, till nyhetsbyrån AP.

– Munkarna har inte mycket mer än sin enkla klädedräkt och sina böner, men de visar att de kan marschera som de vill längs gatorna och har mer frihet än folket.

– Det kan inspirera vanliga människor till ett större motstånd. Och ju längre det här dödläget pågår, desto svagare uppfattas militären både bland folk och utomlands.

Det finns cirka en halv miljon kloster i Burma och munkarnas demonstrationer har nu pågått i fem dagar.

På lördagen demonstrerade 10.000 munkar längs gatorna i staden Mandalay i den största protesten hittills, rapporterar AP.

I landets största stad Rangoon gick cirka 1.000 munkar från det heliga templet Shwedagon, en av landets heligaste platser och det ställe där oppositonen ofta samlats.