Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Adventsfint med en krans

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-29

5 tips på vackra dekorationer till dörren

Gå en skogspromenad, fyll en korg med vintergrönt och bind din egen fina julkrans.

Rustikt, romantiskt eller mer modernt?

Låt dig inspireras av våra dörrdekorationer!

BIND EN KRANS Välkomna advent med en fin krans på dörren. Vi visar hur!

Det här behöver du:

Till stommen: Järn­förzinkad tråd, 2 mm i diameter, köps på rulle i byggbutik. Räcker till många kransar. 2–3 varv tråd ger bra stadga, cirkelrund eller formad som ett hjärta. Täck trådstommen med textil­tejp eller floratejp, så får du en sträv yta som är lätt att få fäste mot.

Använd blomstertråd: Grön ståltråd på spole, som är perfekt för att binda kransar. Köp i hobby- eller blomsteraffär.

Fixa snö och rimfrost: Skapa en vintrig känsla genom att stryka lite vit färg på din krans eller dina grenar. Använd alkydoljebaserad grund- eller lackfärg och en billig pensel. Måla med lätt hand och nästan torr pensel, lite slarvigt så att färgen inte täcker helt.

1. Tufft till moderna villan

En fyrkantig krans med levande växter som prydnad för den som vill ha något nytt och kul. Vi har använt en fyrkantig kransstomme med en botten av flätade grenar.

Bottnen täcks med lite svart plast som håller jorden på plats. Echiveria och murgröna samsas i kransen och jorden döljs med lite grönmossa. Håll på plats genom att linda tunn, färgad ståltråd om hela kransen, rakt över arrangemanget – som att slå in ett paket. Dekorera med diagonala mikadopinnar och något tufft julpynt.

2. Rustikt skogsgrön

Gör en riktigt stor, generös krans av allt det härliga vintergröna som skogen bjuder. Använd en färdig stomme av halm. Klä stommen med korta kvistar av späd gran, tall och lingon, blandat om vartannat. Dekorera kransen med krokiga grenar från skogen eller trädgårdens ormhassel. Surra fast med ståltråd och limma med limpistol. Dölj fästet av grenarna med mängder av långa snören av papper, hampa, bast och liknande, som fästs runt kransen och får hänga ner i en lång rufsig svans.

3. Skirt och spretigt

Gör en stomme av järntråd, ca 25 cm. Klipp korta, späda kvistar av björk, 20–25 cm långa. Samla ihop 4–5 kvistar och bind fast knippets nedre ände mot stommen, så att kvistarna spretar ut från kransen. Dölj sedan fästet med en knippe korta tallkvistar. Fortsätt hela kransen runt. Dekorera kransen med julfint pynt – här har vi använt röda bär och kottar med lite sisal­trassel.

4. Romantiskt och hjärtesött

Gör en hjärtformad stomme av järntråden, ca 25 cm hög. Klä hela stommen med knippen av korta lingonkvistar. Gör en pärlgirlang genom att trä upp röda pärlor på en grön ståltråd. Genom att fatta tag i en pärla och vrida den ett par varv, fäster du den på tråden. Upprepa detta med 2–3 cm mellanrum tills du har en lång girlang som viras runt det lingonklädda hjärtat. Pärlorna blir som glittrande ”lingon” mot det gröna.

5. Stjärnklart

Gammaldags och lite tuff på en och samma gång. Klipp 18–24 raka pinnar av vide, hassel, sälg, pil, kornell eller liknande. Pinnarna kan vara ca 5–8 mm i diameter och 45 cm långa. Bunta ihop pinnarna, 3–4 st så att du får 6 stycken knippen som är ungefär lika tjocka. Surra ihop vart knippe med blomstertråd i båda ändar. Bind ihop två trekanter med vardera 3 knippen. Lägg dem sedan ovanpå varandra så att de bildar en stjärna. Fäst med blomstertråd.

Använd blomstertråden för att spänna upp ytterligare en stjärna inuti stjärnan av pinnar. Ståltrådsstjärnan kläs med lingonris. Dölj skarven i mitten med julfin dekor. Vi använde metalltrassel, små äpplen och torkade limeskivor.

Kom ihåg!

Lingonris får du plocka utan att fråga om lov, men vill du ha gran- och tallkvistar bör du prata med markägaren. Vet du inte vem det är, brukar det vara fritt fram på obebyggd industrimark, utmed dikesslänter mellan väg och viltstängsel och under kraftledningar – såvida det inte är ­uppenbart att det är en julgransplantering du promenerat in i där under kraftledningen.

Följ ämnen i artikeln