Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Kan år av isolering och tortyr skapa terrorister?

Är de faktum att nästan en av fem som suttit på Guantanamo ägnar sig åt terrorism efter att de släppts ett bevis på att de var skyldiga från början?

Eller har ett antal år av isolering i det ökända fånglägret gjort terrorister av oskyldiga gripna?

USA:s underrättelsetjänst har släpp en rapport som redogör för vad som hänt med de fångar som släppts från terrorfängelset Guantanamo på USA:s flottbas på Kuba.

Av de 532 fångar som Bush lät släppa under sin tid som president har 113 ägnat sig åt terroraktiviteter efter att de blivit frigivna. Det motsvarar drygt 20 procent.

Aftonbladet
Utrikes

En klar skillnad jämfört med president Obama. Av de 161 fångar han släppt under sin tid i Vita huset är det bara fem procent som "återfallit" i terrorism.

Fast frågan om återfall är komplicerad. Nästan ingen av de närmare 800 fångar som suttit internerade på Guantanamo har fått någon rättegång. USA påstår att de alla är terrorister men det har aldrig prövats av någon domstol. De fåtal rättegångar som hållits är militärtribunaler med delvis helt andra beviskrav än en civil domstol.

Sålts till USA

När jag besökte Guantanamo 2007 träffade jag ett antal advokater som på frivillig basis representerade ett antal av de intagna. Deras och många andras bedömning var att majoriteten av de fångar som fördes till Guantanamo efter terrordåden i New York och Washington D.C. 2001 var vanliga soldater som slagits på talibanernas sida eller helt oskyldiga människor som sålts till USA av folk som ville tjäna pengar på belöningar som USA erbjöd för "terrorister".

Om det stämmer att så många som 17,6 procent av dem som släppts efter frigivandet ägnat sig åt terrorism så borde det ju tyda på att de var "bad guys" från början. Ändå är det inte självklart.

Daglig tortyr

En sak som många glömmer är den extremt hårda behandling som fångarna utsattes för särskilt de första åren efter att fängelset öppnat i januari 2002. Många utsattes för vad som i dagligt tal kallas tortyr även om Bush-administrationen valde att på nyspråk benämna det "förbättrade förhörsmetoder".

Hindras sova

De tillbringade dygn i kraftig kyla och i smärtsamma ställningar. De hindrades från att sova i dygn i sträck. Allt för att de skulle avslöja nya terrorplaner mot USA. Men USA fick inte fram någon sådan, trovärdig information. Sannolikt därför att ingen av de gripna visste något.

Om fångarna inte hatade USA från början är det lät att förstå att de fick antipatier genom att sitta inspärrade i isoleringsceller 23 timmar av 24, år efter år utan att få någon rättegång.

"Gör inte USA säkrare"

Det är vad som varit ett av president Barack Obamas främsta skäl för att vilja stänga fängelset. Guantanamo gör inte USA säkrare utan tvärtom mer otryggt. Inte bara finns risken att fångarna förvandlas till terrorister utan att de varit det från början.

Själva existensen av Guantanamo används i de militanta islamisternas propaganda för att visa hur godtyckligt och orättvist västvärlden behandlar muslimer. En hjälp i att rekrytera nya terrorister.

Man kan också vända på siffrorna.

Moraliskt misslyckande

Under mitt Guantanamobesök sa dåvarande lägerchefen Harry Harris att alla fångarna var "de farligaste av de farliga".

– Varenda en av dem, la han till.

I så fall kan man tycka att det är lite märkligt att så många som 80 procent av de släppta fångarna INTE ägnar sig åt terrorism.

Guantanamo har varit ett stor moraliskt misslyckande för USA utan att ge någon avgörande, värdefull terrorinformation.

Tyvärr tyder det mesta på att Obama inte kommer att lyckas med sitt mål att stänga lägret, ett viktigt vallöfte och den första presidentorder han signerade 2009.

Vinner Donald Trump valet så har han lovat att skicka dit nya fångar.

USA riskerar att gå bakåt istället för framåt.

Följ ämnen i artikeln