Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Guantanamofångar tros strida igen

Publicerad 2016-09-15

USA. Två fångar som släppts från USA:s militärbas Guantanamo i Kuba under de första sex månaderna i år har återvänt till strider för militanta grupperingar, enligt en ny rapport.

Washington har bekräftat att totalt 9 av 161 personer som släppts från Guantanamo har återvänt till militanta grupper sedan Barack Obama tillträdde som president 2009, enligt en ny myndighetsrapport. Betydligt fler släpptes under George W Bushs tid som president, och av de 532 personerna som släpptes då har 113 återvänt till strider, enligt rapporten från myndigheten ODNI, (Office of the Director of National Intelligence).

Politisk knäckfråga

Siffrorna kan enligt Frida Stranne, USA-forskare vid Halmstad högskola, tolkas som ett argument både för och mot fånglägret på Guantanamo, beroende på politisk ståndpunkt.

– För många är detta ytterligare ett exempel på att kampen mot terrorismen inte kan innebära att USA självt strider mot internationell rätt, eftersom att det skapar fler fiender än det eliminerar, säger hon.

– Å andra sidan kan man argumentera att när man nu haft Guantanamobasen, oavsett om det är juridiskt eller moraliskt försvarbart eller inte, så kan man inte frisläppa de här fångarna eftersom de riskerar att påbörja terroristaktiviteter.

Slumrande debatt

President Obama har velat stänga det kritiserade fånglägret i Guantanamo Bay på Kuba och de senaste månaderna har USA växlat upp arbetet med att flytta fångar till andra länder.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har lovat att hålla Guantanamo öppet och fängsla fler, medan Demokraternas Hillary Clinton har varit ganska tyst i frågan.

– När Obama valdes var Guantanamofrågan väldigt angelägen för många amerikaner, men i takt med att terrorismen i omvärlden ökat och att Mellanöstern befinner sig i kaos har frågan blivit mer komplicerad, säger Frida Stranne.

Samtidigt kommer rapporter från Uruguay att en tidigare Guantanamofånge där som hungerstrejkat nu har fallit in i koma. Mannen från Syrien satt fånge på Guantanamo i tolv år utan formella anklagelser. Han släpptes senare till Uruguay och inledde hungerstrejken för över tre veckor sedan med krav på att få återförenas med sin familj i Turkiet.

TT

Följ ämnen i artikeln