Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Domen mot Helge Fossmo

Publicerad 2014-10-22

Kan bli fri om fem år

Helge Fossmo, tidigare pastor i Knutby, ville ha sitt sitt straff på livstids fängelse tidsbestämt.

I dag klockan 11 meddelade Örebro tingsrätt sin dom:

Livstiden omvandlas till 24 års.

Domen innebär att Helge Fossmo kan friges villkorligt om fem år.

Domstolen tar i omvandlingsbesluten hänsyn till flera olika faktorer. Däribland risk för återfall. Den bedöms som låg på den tregradiga skalan låg/medelhög/hög.

”Skött sig väl”

Tingsrätten skriver i domen:

Helge Fossmos sociala nätverk är enligt Rättsmedicinalverket hans främsta skyddsfaktor mot återfall i brottslighet och det har inte framkommit något som tyder på att Helge Fossmo i framtiden kommer att förlora denna skyddsfaktor.

Han har under tiden i fängelse skött sig väl och han är även, vilket är en annan förutsättning, "medverkat till att främja sin anpassning i samhället."

I det uppmärksammade morddramat i Knutby 2004 dömdes barnflickan Sara Svensson för mord och mordförsök till rättspsykiatrisk vård och skrevs ut i december 2011.

Helge Fossmo dömdes som anstiftare av brotten till livstid.

Haft 51 permissioner

Tingsrätten hänvisar i domen till Högsta domstolens praxis när det gäller själva straffmätningen.

Om det i livstidsdomen rört sig om "särskilt försvårande" omständigheter kan tiden bestämmas till 24 år. Och längre tid än 24 år kan förekomma när det gäller "synnerligen försvårande"  omständigheter. Men så allvarliga är inte Fossmos brott, enligt domen.

Tingsrätten anser att karaktären och svårighetsgraden av de gärningar Helge Fossmo å̊dömts livstids fängelse för varit sådana att omständigheterna kring den samlade brottsligheten får anses särskilt men inte synnerligen försvårande.

Han har hittills haft 51 permissioner varav 25 på egen hand och de sista 15 utan anmälningsplikt, framgår det av hans inlaga till tingsrätten.

Hans advokat Anton Strand har tidigare uppgett för Aftonbladet att Fossmo var kvalificerad för att få straffet omvandlat.

– Hans uppförande och planering för framtiden är den bästa tänkbara. Han har framtiden ordnad för sig med arbete och bostad, sa han.

Ska arbeta med försäljning

Bland annat har Fossmo tagit förarbevis för truck.

Han uppgav vid den senaste förhandlingen att han ska få arbeta i en släktings företag, med fastighetsskötsel, samt försäljning och montering av fönster. Han förklarade också att han arbetat med de brister han har i sin personlighet och att han kommit långt i det arbetet. Han underströk att han idag blivit en annan person än han var år 2004.

Chefsåklagare Tomas Olsson hade motsatt sig en tidsbestämning och har hävdat att frågan är för tidigt väckt. Han avser att överklaga domen till hovrätten.

ANNONS