FOI i akut pengakris – söker nödkredit
Uppdaterad 2015-03-01 | Publicerad 2015-02-28
Totalförsvarets forskningsinstituts ekonomi befinner sig i fritt fall.
Man ansöker därför om mer pengar och en akut nödkredit hos regeringen.
– Det går inte att utesluta personalneddragningar som det ser ut nu, säger generaldirektören Jan-Olof Lind till Svenska Dagbladet.
Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skriver i ett brev till regeringen att myndighetens räntekontokredit, en kredit som kan utnyttjas utöver det belopp som finns på en myndighets konto, behöver höjas med nästan det dubbla för 2015. Från 110 miljoner kronor till 200 miljoner kronor.
Höjs inte krediten kommer den att överskridas, skriver FOI i brevet som SvD tagit del av. Det innebär att man kn få svårt att finansiera sina löpande utgifter.
– Vi kommer ju inte att hamna i en situation där vi inte kan betala ut löner. Men på något sätt måste det här hanteras. Därför ansöker vi nu om en högre kredit, säger Jan-Olof Lind, generaldirektör på FOI till SvD.
Personalneddragningar riskeras
Utöver det kortsiktiga krediten behöver FOI också mer pengar för att kunna genomföra en nödvändig omställning av verksamheten, menar myndigheten. Omställningen beror på att de som köper tjänster från FOI, bland annat Försvarsmakten och Försvarets materielverk, gör det i mindre omfattning än tidigare.
Av FOI:s årliga omsättning på omkring 1,1 miljarder kommer cirka 900 miljoner kronor i form av intäkter från andra myndigheter och bidrag. I årets budget finns ett underskott på 35 miljoner kronor.
– Det går inte att utesluta personalneddragningar som det ser ut nu, säger Jan-Olof Lind till SvD.
Har inget besked
FOI har sedan tidigare sagt att man blir tvungen att dra ner på sin verksamhet med försvars- och säkerhetspolitiska analyser samt den inom området för skydd mot kemiska, biologiska, radioaktiva och nukleära olyckor, om regeringen minskar myndighetens anslag.
Försvarsdepartementet känner till FOI:s sits men kan inte säga om de kommer att få mer pengar.
– Vi kan inte säga det riktigt ännu, vi kan behöva mer beslutsunderlag, säger säger Reidar Ljöstad, departementsråd på försvarsdepartementet, till SvD.