Polisens varning: De kapar din mejl

Publicerad 2014-05-20

”Det var förfärligt skrämmande”

Hackad.  På bara drygt en timme hade bedragarna hackat sig in och mejlat 900 personer i Tim Holmviks adressbok. I bluffmejlet stod det att han var i knipa och vädjade om pengar. ”De tog över min pc och all min mejlkommunikation. Det var förfärligt skrämmande”, säger han.

Förövarna mejlar i ditt namn och påstår att du är i akut behov av pengar.

Nu varnar polisen för bedragarna som ger sig på dina vänner.

– Det finns ett stort mörkertal, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Inom loppet av 75 minuter hade förövarna hackat sig in på den norska Höyre-politikern Tim Holmviks, 42, Gmail-konto och mejlat 900 personer i kontakt­listan, skriver rb.no.

Bedragarna skickade ut ett mejl - på norska - där politikern påstods vädja om pengar.

Enligt mejlet var han i Edinburgh och hade blivit bestulen på sin väska med pass, pengar och mobiltelefon. För att hjälpa honom ombads vännerna att skicka över 1 150 pund, cirka 12 750 kronor, genom Western Union.

”Tog min identitet”

– Det obehagliga är att någon varit inne och utgett sig för att vara mig som person, tagit min identitet och skickat e-post till vänner och bekanta, säger Tim Holmvik till Aftonbladet.

Men bluffen avslöjades när det började ringa i politikerns telefon.

– Många av dem som hade fått mejlet hörde av sig och var bekymrade över att mitt konto troligtvis var hackat. Så vitt jag vet är det ingen som har gått på det, säger Tim Holmvik.

På polisens nationella bedrägericenter i Stockholm är de väl medvetna om mejlbluffen. Mellan fem och tio polisanmälningar gällande digitala intrång kommer till polisens kännedom varje månad.

Antalet misslyckade hackningsförsök tros vara långt större, enligt förundersökningsledaren Jan Olsson.

Svårt att utreda

– Ofta skriver de att man är på ett sjukhus någonstans och behöver hjälp med sjukhusräkningar eller något annat i den stilen. Det är inte sällsynt att det är lite mer kända personer som drabbas som antagligen har många mer ytliga bekanta bland sina kontakter, säger han.

Enligt Jan Olsson är ett vanligt tillvägagångssätt att de drabbade får sin dator smittad med en trojan som kan avläsa lösenord när användaren loggar in på till exempel Gmail.

– De här brotten är ohyggligt svåra att utreda. Det vi kan försöka göra är att spåra vart pengarna har gått. Men att jaga gärningsmännen elektroniskt är svårt då transaktionerna sker via anonyma tjänster.

Andra fallgropar på nätet

Klicka aldrig på länkar i mejl där du ombeds uppge personliga uppgifter. Banker eller myndigheter ber aldrig om det.

Bedragarna hittar hela tiden nya metoder så säkrast är att inte lämna ut personliga uppgifter som kan leda till bedrägerier.

Får du frågor om att föra över pengar - var mycket misstänksam. Även om du vill hjälpa till, kontrollera först att allt stämmer.

Så skyddar du dig

Virus Din dator kan få virus efter att du klickat på en skum länk eller hanterat smittade filer. Syftet kan vara att ta kontroll över din dator, med en så kallad trojan, för komma över lösenord till nätbank och mejl. Andra virus leder till sidor med annonser som virusskaparna tjänar pengar på.

Phishing Mejlen ser ut att komma från kända aktörer som banker, Blocket eller myndigheter och försöker lura dig att uppge personliga uppgifter för att komma åt ditt konto eller smitta din dator med virus.

Facebook-bluffar Bedragarna utger sig att vara en Facebook-vän efter att ha hackat dennes konto och ber om hjälp med till exempel bankdosan eller frågar efter ekonomiskt stöd i en svår situation.