”Döda bebisar flöt i vattnet”

Publicerad 2014-11-03

24 döda migranter i båtolycka vid Istanbul

Minst 24 flyktingar — de flesta barn —  dog vid en båtolycka i Svarta havet utanför Turkiets kust på måndagsmorgonen.

- Smugglarna borde ställas inför krigsrätt. Döda bebisar låg och flöt i vattnet, säger fiskaren Kadir Sert till hurriyetnews.com.

Båten sjönk fem kilometer norr om sundet Bosporen vid Istanbul tidigt på måndagsmorgonen, strax utanför byn Rumeli Feneri.

Sju människor räddades av den turkiska kustbevakningen och fiskebåtar. Hittills har 24 avlidna hittats, medan tolv passarerare fortfarande saknas, enligt kustbevakningen. De flesta döda är barn, enligt en räddningsansvarig. Båten hade mellan 30 och 40 passagerare när den sjönk, varav tolv tros ha varit barn, uppger nyhetsbyrån AP.

Sju båtar från kustbevakningen, en helikopter och ett specialteam med dykare deltog i räddningsarbetet. Dessutom hjälpte flera fiskebåtar till i sökandet.

- Vinden har gjort arbetet väldigt svårt. Det var en mycket liten båt. Ändå hade de 40 människor i den. Vi ser barnkroppar som flyter i vattnet, säger Ali Saruhan till hurriyetdailynews.com.

Enligt turkiska myndigheter var båten på vägen till EU-landet Rumänien. De döda ska framför allt ha kommit från Syrien och Afghanistan, enligt hurriyetdailynews.com. Eventuellt fanns också flyktingar från Turkmenistan på båten.

Två åklagare har redan besökt olycksplatsen. Alla kroppar som hittats har varit försedda med livvästar.

Enligt turkiska NTV har överlevande flyktingar berättat att de betalat 7000 euro för att få åka med båten.

- Smugglarna borde ställas inför krigsrätt. Döda bebisar låg och flöt i vattnet. Vi lyckades inte få upp dem, säger Kadir Sert, en av fiskarna som var först på platsen.

En annan fiskare berättar för NTV att barnen fick flytvästar som var avsedda för vuxna och gled ur dem när de hamnade i vattnet.

Fiskaren Salih Bayraktar säger:

- En man i 25-årsåldern som vi räddade skrek "min bror" på turkiska. Han var i chocktillstånd.

För två månader sedan räddades 82 flyktingar som befann sig på en sjöoduglig båt strax norr om Istanbul av den turkiska kustbevakningen. På den båten befann sig framför allt syriska och afghanska flyktingar. De var också på väg till Rumänien.

ANNONS