Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Lundsberg, Grenna och Sigtuna blir vanliga skolor

Publicerad 2014-07-31

Regeringen har beslutat att riksinternaten Lundsberg, Grenna och Sigtuna ska bli vanliga skolor – och därmed förlora sina statsbidrag och särskilda villkor.

– Det är fullt rimligt, säger Ulf Gemsjö, magister vid Lundsberg, till Aftonbladet.

Under torsdagsmorgonen blev det känt att riksinternatskolorna Lundsberg, Grenna och Sigtuna ska upphöra – och bli vanliga skolor. Det har regeringen beslutat, rapporterar SVT.

Skolorna förlorar därmed sina statsbidrag och särskilda villkor.

– Om några skolor får ta ut höga elevavgifter innebär det att bara de föräldrar som har väldigt tjocka plånböcker har råd att sätta sina barn i de här skolorna, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till SVT.

Enligt Ulf Gemsjö, magister vid Lundsberg, kommer beslutet inte att påverka Lundsberg som skola.

– Det kommer inte att ha en så stor betydelse för Lundsberg, eftersom vi har så få utlandssvenska elever här och det är till dem som bidraget ges. Det drabbar många internatskolor som har många utlandssvenska elever, säger han till Aftonbladet.

Med utlandssvenska elever menar Ulf Gemsjö elever som är skrivna och bor utomlands, men som studerar vid exempelvis Lundsberg.

– Det handlar om att, om jag har förstått det rätt, dessa elever får en viss nedsättning i avgifter i ett stipendium från starten. Detta kommer att försvinna, säger han.

"Bra att vi har samma villkor"

Ulf Gemsjö säger att han blev informerad om beslutet i går kväll.

– Jag har känt till utredningen om en förändrad ställning för riksinternaten. Den har varit på gång i flera år.

Både han och skolans rektor Michael Lisberg välkomnar beslutet.

– Jag har pratat kort med Lundsbergs rektor och han har kommit fram till samma uppfattning som jag. Det är bra att Lundsberg jämställs med andra friskolor. Vi har ju inte tagit någon avgift för undervisning så länge jag minns. Så jag tror inte att det kommer att innebära någon förändring för Lundsberg, säger Ulf Gemsjö och fortsätter:

– Det är bra att vi har samma villkor som andra friskolor. Det är fullt rimligt, så att vi inte har någon särprägel. Jag välkomnar beslutet och tror inte att det kommer att innebära några negativa konsekvenser för Lundsberg.

Skolverket positivt till beslutet

Skolverket ställer sig positivt till beslutet om det indragna statsbidraget.

– Vi tycker att det är bra. Vi har länge tyckt att riksinternaten ska jämställas med övriga friskolor. De har haft rätt att ta ut avgifter och de har tagit ut statsbidraget i stället för statspeng, säger Erik Nilsson, chef för utvecklingsavdelningen vid Skolverket, till Aftonbladet.

Han beskriver beslutet som en anpassning till den verklighet som råder i dag.

– När lagstiftningen till det här formades fanns inte ordningen med fristående skolor och skolpeng. Internatskolorna har en längre historik än så. Skolpeng och fristående skolparallellen är möjlig att göra i dag, men när man började med internatskolor fanns inte det.

Det var funnits tre typer av statsbidrag: den vanliga skolpengen, internatbidrag och särskilt verksamhetsstöd.

Två bidrag försvinner

De bidrag som nu tas bort är internatbidraget och det särskilda verksamhetsstödet. Internatbidraget är på 55 000 kronor per elev och år och som endast utgår för internatskolornas utlandselever.

Särskilt verksamhetsstöd, på cirka 15 000 kronor per elev och år, utgår även det endast för internatskolornas utlandselever.

Den vanliga skolpengen får skolorna behålla. Dess storlek är beroende av vilket program som eleverna går. Pengen för respektive program varje år ingår i den så kallade riksprislistan. Den motsvarar i princip den genomsnittliga kostnaden för de kommunala skolorna som har respektive program.

– Denna peng bibehåller internatskolorna och det innebär att de får samma finansiering för utlandseleverna som för de elever som bor i Sverige, säger Erik Nilsson.

Miljontals kronor i bidrag 2013

Lundsberg, som har minst antal utlandssvenska elever av de tre internatskolorna, har fått minst bidrag.

År 2013 fick skolan ett statsbidrag på 2, 2 miljoner kronor. Av denna summa var internatbidraget på 55 000 kronor per elev och det särskilda verksamhetsstödet, som nu tas bort, låg på 15 000 kronor per elev.

Sammantaget blev det ungefär 70 000 kronor per elev för Lundsbergs 14 utlandssvenska elever år 2013.

– Jag förstår att Lundsberg inte känner sig särskilt berörda, säger Erik Nilsson.

Grenna och Sigtuna hade mer pengar i statsbidrag. Grenna fick totalt 6, 7 miljoner kronor år 2013.

– Skolpengsdelen av det får de behålla – den kommer att fortsätta att betalas ut. 43 elever fick internatbidraget och det särskilda verksamhetsbidraget. Det motsvarar cirka 70 000 kronor per elev. Det förlorar dem, säger Erik Nilsson.

Sigtuna, som är den av de tre internatskolorna med flest utlandssvenska elever, fick totalt sett 7,6 miljoner kronor år 2013. Skolan hade 52 elever i grundskolan och i gymnasieskolan och för varje elev förlorar skolan 70 000 kronor när bidraget nu försvinner.

– De får behålla den vanliga skolpengen, säger Erik Nilsson.

Med regeringens beslut förlorar riksinternaten dessutom möjligheten att ta ut avgifter av föräldrarna för själva undervisningen vid skolan, enligt Erik Nilsson.

– Däremot kan de ta ut avgift för boendet, säger han.

Aftonbladet har sökt Michael Lisberg, rektor vid Lundsberg, för en kommentar.