Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

S dömer ut regeringens resultat

Publicerad 2014-07-03

VISBY. Gruppledaren Mikael Damberg målade nyss upp en mycket dyster bild:

– Man lovade ett minskat utanförskap, men vår granskning visar att försörjningsstödet har ökat i nio av tio kommuner, säger han.

Det är Moderaternas dag i Almedalen i dag. I kväll klockan 19 är det statsminister Fredrik Reinfeldts tur att äntra scenen.

Som seden bjuder under politikerveckan gör de politiska motståndarna allt för att försöka stjäla en del av ljuset.

Attackerar varandra

På Socialdemokraternas dag i söndags presenterade Alliansen en "granskning" av de rödgröna partiernas politiska förslag. Kritik riktades också mot oppositionen för att den saknar ett gemensamt regeringsalternativ:

– Än så länge har det räckt för oppositionspartierna att presentera vad var och en av dem tycker, men nu måste de visa upp sitt gemensamma alternativ, sa Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg.

Och i dag var det alltså Socialdemokraternas tur att svara på attacken från i söndags.

Detta skedde i form av en "granskning" av regeringens åtta år vid makten.

Mörk bild

Gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg (S), målade upp en mycket mörk bild när det kommer till de löften regeringen gav inför valen 2006 och 2010.

– Arbetslösheten är klart högre än när regeringen tillträdde 2006 och allt färre barn och unga klarar skolan, säger han.

Enligt S-rapporten har dessutom utanförskapet ökat kraftigt, vilket man menar märks genom att 86 procent av landets kommuner i dag har fått ökade kostnader för försörjningsstöd ("socialbidrag").

– Det är ett direkt resultat av regeringens jobbmisslyckande, säger Damberg.

Han framhöll också att allt färre arbetar i välfärden i dag än när Alliansen tog makten och att landets ekonomi bytts från överskott till underskott.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln