Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Alliansattack på Socialdemokraternas dag i Almedalen

Publicerad 2014-06-29

VISBY. I kväll kliver Stefan Löfven upp på scenen i Almedalen.

Men redan innan det får han hård kritik av Alliansregeringen - som nu kräver svar av S-ledaren.

– Än så länge har det räckt för oppositionspartierna att presentera vad var och en av dem tycker, men nu måste de visa upp sitt gemensamma alternativ, säger Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg.

Klockan 19.00 i kväll gör S-ledaren Stefan Löfven sitt tredje framträdande som partiledare på scenen i Almedalen. Men redan tidigare under dagen var han i fokus när Allianspartierna presenterade en granskning av den rödgröna oppositionens politik.

Hård kritik

Det var partisekreterarna Kent Persson (M), Acko Ankarberg (KD), Nina Larsson (FP) och vice partisekreterare Martin Ådahl (C) som gemensamt krävde svar av S-ledaren om vilken politik han, och hans regeringsalternativ, vill se efter valet.

Man var hård i sin kritik och hävdade att en S-ledd vänsterregering kommer leda både till högre arbetslöshet och höjda skatter.

– Vi tycker det är viktigt att beskriva vilket vägval Sverige står inför. Alliansen förbereder sig tillsammans för att fortsätta få fler människor i arbete. Vår ambition är 350 000 fler i arbete till 2020 vilket lägger grunden för att vi ska kunna anställa fler lärare, förbättra cancersjukvården och se till att barnen får en bättre förskola, säger Kent Persson.

Han menar att Stefan Löfven försöker ge sken av att det inte blir aktuellt med skattehöjningar för vanligt folk efter valet.

– Men det stämmer inte. Det kommer att bli kraftigt höjda skatter. Vi har tittat på alla de löften som S, V och MP åker land och rike runt och lovar och det är väldigt mycket de lovar utan att ha finansiering för.

Enligt Kent Persson är det inte fel att skrämmas med höjd arbetslöshet vid S-seger, även om den även ökat under Alliansregeringens tid.

– Vi har under en lång utdragen lågkonjunktur fått 250 000 fler i arbete. Sverige är ett land som går emot strömmen. I många andra länder har man inte klarat av att minska sysselsättningen. Vi har kommit en bra bit på vägen, det vill vi förstärka med vår politik. Men det ställs mot ett vänsterexperiment som vägrar berätta vad man vill genomföra efter valdagen.

”Måste få fler jobb”

Enligt Acko Ankarberg handlar dagens utspel inte om att försöka skrämma väljarna till en valseger.

– Nej, men jag tror att det är viktigt att berätta att vi måste få fler jobb för att få en bättre välfärd. Än så länge har det räckt för oppositionspartierna att presentera vad var och en tycker. Men det krävs att också Löfven kan samla ett alternativ som blir en regering så det kan jämföras med oss. Löfven måste visa sitt alternativ.

Stefan Löfven har tidigare slagit tillbaka mot anklagelserna i regeringsfrågan och sagt att Alliansens dåliga opinionsstöd gör det svårt för att att överhuvudtaget bilda en regering. S-ledaren har sagt att han ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner efter valet men att han även är beredd att samarbeta över blockgränsen.

Följ ämnen i artikeln