V vill slänga ut riskkapitalister
Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-07-04
Vänsterpartiet vill slänga ut riskkapitalisterna - och ge anställda möjligheten att ta över välfärdsverksamheter.
– Målet för arbetet att ta bort vinster i välfärden är att skapa en riktigt bra välfärd, säger Jonas Sjöstedt.
I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Partiet öppnar med en ny satsning i profilfrågan om att stoppa vinster i välfärden.
Jonas Sjöstedt vill satsa en miljard kronor på att göra det möjligt för personal i vård, omsorg och skola att ta över verksamheter som i dag drivs privat.
– Det är tredje steget i att skapa en bättre välfärd, sa V-ledaren under partiets pressträff.
Steget handlar om vad som kommer "när vinstjakten försvinner"
– Vårt mål är inte att det ska bli som förr, det ska bli bättre. Nyckeln är att lyssna på de som arbetar i verksamheten.
Målet är en kunnig personal som har inflytande över sitt arbete - i en verksamhet som sker i en icke vinstdrivande form, säger Sjöstedt.
– Det stora rikskapitalbolagen kommer inte vara intresserade längre. En del av deras skolor och vårdcentraler kommer gå över till offentligheten, en del till icke vinstdrivande kooperativ.
Valfriheten kvar
Vänsterpartiet vill inrätta en fond som ska möjliggöra övertagandet.
– Uppdrag till statens bank, SBAB, att låna ut pengar till den icke vinstdrivande välfärden.
Förslaget skulle däremot inte innebära att valfriheten försvinner eftersom det fortfarande kommer finnas offentlig vård och flera olika kooperativa utövare.
– Målet för arbetet att ta bort vinster i välfärden är att skapa en riktigt bra välfärd.
Sjöstedt betonar att ingen kommer tvingas att bilda kooperativ.
– Men man ska få stödet för att kunna göra det.
På vilket sätt skulle den kooperativa lösningen ge bättre vård?
– Därför att alla pengar går till verksamheten, inget går till rikskapitalister. Vi är också övertygade om att när personalen har inflytande över sitt eget arbete, då stiger motivationen och möjligheten att känna en yrkesstolthet, säger Sjöstedt till Aftonbladet efter pressträffen.
"Borde passa Miljöpartiet bra"
Är inte vinstintresset också en motivation?
– För en del människor är det det. Men vi har sett många exempel på att vinstintresset leder fel. Det blir miljonärer och miljardärer som Henrik Borelius som tar pengarna medan de anställda får färre arbetskamrater.
Hur kommer fonden fungera?
– Vi har en styrelse där det ska finnas utrymme för de som driver alternativa företag, för politiker, för fackförbund, för forskare. Det ska bli en motor att sprida det goda exempel.
Vad tror du att Socialdemokraterna och Miljöpartiet anser om förslaget?
– Jag vet inte men jag ska lyssna med spänning. Jag vet att Miljöpartiet många gånger har sagt att man vill se fler alternativa utgörare som inte tar ut vinst. Då borde det här passa bra.
Vårdföretagarna: Ett dåligt förslag
Branschorganisationen Vårdföretagarna tycker inte att det är ett bra förslag. Håkan Tenelius tror att det skulle leda till försämrad vård.
– I dag finns 11 000 aktiebolag som driver privat vård. De flesta skulle dra sig ur om det här blev verklighet. Samtidigt vill man använda skattepengar för att subventionera fram nya företagsformer. Jag kan inte se att det skulle berika vården.
Enligt Sjöstedt är det just vinstintresset som gör att vården försämras?
– Nästan alla som väljer att starta privata vårdföretag väljer aktiebolag. Det är inte för att de är giriga utan för att det är en trygg form. Kvaliteten i vården gynnas av mångfald. Om företag försvinner kommer det leda till sämre vård.