"Vi har hittat en kropp"

Publicerad 2014-06-15

Mannen som saknades efter flygplansolyckan i Vättern har hittats död.

Det uppger polisen på söndagskvällen.

– Man har tagit upp kroppen och transporterat den till hamnen, säger Ann-Sofie Karlsson vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Det var en person som satt på en förbipasserande båt i passagerartrafik som hittade kroppen. Personen larmade Sjöfartsverket vid 17.30-tiden på söndagen.

– Någonting har siktas norr om Visingsö. Vi är på väg dit med båt för att undersöka vad det är för någonting, sa Lars Blom, vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral vid 18-tiden till Aftonbladet.

En halvtimme senare hade båten kommit till platsen, och då bekräftades det att det rörde sig om en kropp.

– Ja, vi har hittat en kropp norr om Visingsö. Mer vet jag inte just nu, sa Ann-Sofie Karlsson.

Men vid 20-tiden på söndagseftermiddagen bekräftade polisen att det var den 72-årige tyske mannen som saknades efter gårdagens flygkrasch som hittats död.

Planet ligger vid hamnen

Aftonbladets reporter Andreas Söderlund var på plats vid Gränna hamn och berättade att Sjöfartverket transporterat kroppen in till hamnen.

De hade även dragit in det sjöflygplan som kraschade i gårdagens flygolycka.

– Planet ligger i vattnet vid hamnen och flyter. En lastbil ska bärga det.

Det var i går vid 16.30-tiden som två tyska medborgare i 70-årsåldern landade med sitt sjöflygplan på Vättern, norr om Visingsö.

Några minuter efter landningen bestämde de sig för att flyga vidare eftersom det var oroligt vatten – men då kom en våg som fick planet att välta.

Båda männen hade flytväst på sig, men i kaoset som uppstod försvann en av dem i vattnet. Den andre lyckades ta sig i land vid Visingsö, efter att ha simmat i två timmar i 13-gradigt vatten.

Avbröt sökandet vid 23.00

Väl där fick han tag i en bonde och kunde larma räddningstjänsten och Sjöfartsverket som snabbt ryckte ut till platsen.

Vid 20.30-tiden lyckades Sjöfartsverkets båtar och helikopter hitta det försvunna planet – men den saknade mannen var fortfarande försvunnen.

Vid 23-tiden på kvällen avbröt Sjöfartsverket sökandet och lämnade över ärendet till polisen.