Simmade – i två timmar efter flygplanskraschen

Uppdaterad 2014-06-15 | Publicerad 2014-06-14

Ett flygplan med två män kraschade i Vättern.

En man saknas fortfarande.

Den andre lyckades simma i land – väl där stod tv-bonden Gunnar Pettersson och bidrog med en telefon.

– Han sa att planet vält av en våg, säger Gunnar Pettersson.

Händelsen inträffade vid 16.30-tiden norr om ön Visingsö i Vättern. Männen hade landat säkert på vattenytan när de bestämde sig för att flyga vidare, eftersom vattnet var oroligt.

– Själva landingen gick bra. Men när de sedan skulle vända planet och starta på nytt så hände något som fick planet att tippa runt och sjunka, säger Cecilia Wegnelius vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

"Han orkade inte simma"

Båda männen hade flytväst på sig, men i kaoset som uppstod försvann en av dem i vattnet. Den andre lyckades ta sig i land vid Visingsö, efter att ha simmat i två timmar i 13-gradigt vatten.

Det var då bonden Gunnar Pettersson, tidigare känd från tv-programmet "Bonde söker fru", fick syn på honom.

Pettersson berättar för Aftonbladet hur han helt plötsligt såg en våt man stå och veva med händerna på ett gärde.

– Vi såg att han var skadad och chockad. Han berättade att planet vält på grund av en våg och att han förlorat kontakten med sin vän och börjat simma mot land efter hjälp.

Enligt Pettersson var det en äldre man som bröt på tyska. Han hade skrubbsår över kroppen och var smutsig.

– Han sa att kompisen inte hade kraft att simma. Sedan bad han om en telefon så att han kunde larma polisen.

Planet hittat

En rejäl sökinsats inleddes efter den saknade mannen. Den försvårades dock av att räddningsledarna inte hade någon exakt position på var planet sjunkit. Det enda de visste var att olyckan skett norr om Visingsö.

Men vid 20.30-tiden uppgav sjöfartsverkets att flygplanet hade hittats.

– Det ligger och flyter mellan Gränna och Visingsö. Men mannen är fortfarande saknad, sa Maria Ottoson pressansvarig vid Sjö- och flyggräddningscentralen.

Totalt sökte flera båtar från räddningstjänsten och Sjöräddningssällskapet efter mannen. Även en helikopter scannade av vattenytan kring området där planet hittades.

– Vi har tittat nere i flygplanet och mannen ligger inte där så han måste ha tagit sig upp till ytan. Men det blåser kraftigt så han kan ha drivit bort en bit, sa Maria Ottoson en timme efter att planet hittats.

Förd till sjukhus med ambulans

Sent på lördagskvällen meddelade Sjöfartsverket att allt sökande efter mannen avbrutits.

– Det är för mörkt nu och vi bedömer att chanserna att hitta någon vid liv är mycket små. Nu lämnar vi över ärendet till polisen.

Mannen som lyckades simma i land fördes med ambulans till sjukhus. Efter någon timme kunde han lämna sjukhuset utan allvarligare skador.

De två männen som befann sig på planet är tyska medborgare. Planet är registrerat i Tyskland och ska ha lyft från Värnamo och är ett Cessna-sjöflygplan. Minst en av männen har en sommarstuga i Värnamo.'

Sökandet efter den saknade återupptogs under söndagen, men under eftermiddagen meddelade polisen att sökinsatsen avslutas.