Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Oroligheter i Sao Paulo

Publicerad 2014-06-12

Bara timmar innan Fotbolls-VM drar i gång i Brasilien drabbade militärpolis och tusentals demonstranter samman i Sao Paulo.

Polisen använde chockgranater, tårgas och sköt gummikulor för att få bort demonstranterna.

– Det är krigsstämning här, sa Aftonbladets utsände reporter Petter Larsson.

Bara cirka en mil från fotbollsstadion där Brasilien ska spela premiärmatchen mot Kroatien drabbades tusentals demonstranter samman med polisen i Sao Paulo under torsdagseftermiddagen.

AP rapporterade tidigare att demonstranterna försökte blockera motorvägen som leder till stadion där Brasilien ska möta Kroatien i turneringens första match.

Aftonbladets Petter Larsson stod mitt i kaoset:

– Det första som hände när jag kom hit för någon timme sedan var att polisen slängde någon form av chockgranat helt oprovocerat. De vill stoppa demonstrationen så tidigt som möjligt så att människorna inte kommer i närheten av fotbollsstadion så att resten av världen kan se vad som pågår.

Missnöjda på regeringen

Demonstranterna är missnöjda på att regeringen har valt att lägga enorma belopp på fotbolls VM och ett kommande OS, samtidigt som andra delar av landet är i kris.

En av de som demonstrerar är 19-årige studenten Luiz Gustavo.

– De har byggt superdyra arenor, pengar har försvunnit och sjukvård, utbildning och infrastruktur blir lidande. Detta accepterar vi inte, säger han och fortsätter:

–Det är denna typ av reaktion som polisen använder för att förtrycka folket. Det Brasilien som världen får se nu är inte samba och fest. Det här är ett våldsamt land där folk inte ens ges rätten att demonstrera.

Upploppet har pågått i några timmar, och enligt en brasiliansk journalist som Petter Larsson har pratat med kommer det fortsätta hela kvällen och fram till premiärmatchen.

Totalt har fem personer skadats i två två sammandrabbningar i olika delar av staden.

Enligt AFP visade demonstranterna vid den ena protesten upp ett baner med texten "Om vi inte har rättigheter, så blir det inget VM".

"Det small jävligt högt"

– Flera helikoptrar hovrar ovanför oss just nu. Det går flera insatsstyrkor mot demonstranterna hela tiden och de hamrar med batongerna mot sina sköldar, säger Petter Larsson vid 18-tiden och fortsätter:

– Det small jävligt högt här för någon timme sedan när polisen kastade en chokgranat. Jag har fått fly upp på en byggnad för att undvika tårgasen.

Simão Oliveira, 24 befann sig mitt i demonstrationen när poliserna började kasta chockbomber emot honom och tusentals andra.

– Några personer provocerade polisen så att de började kasta bomber mot oss. De kom från båda sidor av oss och det fanns ingenstans att gå, säger han.

Det är flera hundratals journalister på plats. En av CNN:S journalister Barbara Arvanitidis stod också mitt i kaoset och hon blev så illa skadad att hon bröt armen och fick åka till sjukhus, skriver hennes kollega på twitter.