Utbrottet ett internationellt nödläge

Uppdaterad 2014-08-10 | Publicerad 2014-08-08

Världshälsoorganisationen WHO kallar ebolautbrottet ett "internationellt nödläge".

Beslutet sätter press på de drabbade länderna att vidta åtgärder för att stoppa viruset.

Det pågående ebolautbrottet är det värsta på fyra årtionden, enligt WHO-chefen Margaret Chan. Sedan början av året har ebola tagit nästan 1 000 liv och smittat fler än 1 700 människor, huvudsakligen i Sierra Leone, Guinea och Liberia.

Nu krävs, enligt WHO, "extraordinära motåtgärder" för att hindra utbrottet från att sprida sig ytterligare, skriver Wall Street Journal. WHO uppmanar det internationella samfundet att hjälpa de eboladrabbade länderna med att hantera utbrottet. Det bör däremot inte införas något generellt förbud mot internationella resor eller handel på grund av utbrottet, förklarar organisationen enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är tredje gången på tio år som WHO utlyser ett internationellt nödläge.

Grannar hotas

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att beslutet framför allt skapar tryck på länderna som är drabbade att vidta åtgärder och det internationella samhället i övrigt att bistå länderna. Enligt Tegnell finns det goda utsikter att få stopp på utbrottet, men det kommer förmodligen inte att kunna uppnås inom de närmaste månaderna.

– Man vet vad man behöver göra. Det handlar mer om att få fram kunskaper och resurser till länderna som behöver det, och att man där kan skapa förtroende för sjukvården bland befolkningen så att det går att genomföra åtgärderna på ett effektivt sätt, säger han.

Hur stor är risken för att ebolaviruset sprider sig till andra länder i regionen?

– Får man in sjukdomen finns en risk för de länderna också. Det är mycket rörelse mellan länderna i den här regionen, det är inte otänkbart att ytterligare något land drabbas innan utbrottet är över.

Västutbrott osannolikt

Det finns däremot ingen risk för att viruset sprider sig till EU och orsakar ett liknande utbrott som i Västafrika, enligt Tegnell.

– Att det möjligtvis skulle komma hit en enstaka person är inte helt otänkbart. Att vi skulle få en spridning inom EU som vi ser i Västafrika ser jag som helt omöjlig, det finns ingen expert som tror på någonting sådant, säger han.

De två andra tillfällen då Världshälsoorganisationen beslutat om att kalla ett sjukdomsutbrott för ett nödläge av internationell betydelse var vid svinfluensautbrottet 2009 och i maj i år, då det handlade om internationell spridning av polio.

TT