Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Unga klättrare saknas i fjällen

Uppdaterad 2012-09-14 | Publicerad 2012-09-13

De två 20-åriga männen försvann på Sytertoppen i Tärnafjällen.

Två män i 20-årsåldern som klättrat upp på Sytertoppen i Tärnafjällen söktes under hela torsdagen men saknades fortfarande på kvällen.

Snö och kyla försvårar sökandet.

När mörkret lagt sig vid 20-tiden avbröt en polishelikopter letandet, men den alpina fjällräddningen och lokala fjällräddare från Hemavan och Tärnaby fortsatte.

– Det blir svårare i mörkret och det går inte för enskilda fjällräddare att söka hela natten, därför har vi delat in oss i tre olika grupper som går i skift, säger Johan Af Ekenstam från Hemavan till TT.

Vädret försvårade

Vädret, som blev allt sämre under dagen med ihållande regn, försvårade sökandet, särskilt för polishelikoptern som inte hade tillräcklig sikt på högre höjder. Under natten väntas enligt SMHI temperatur nära noll och snöfall.

Norra Sytertoppen är med sina 1 768 meter över havet Västerbottens högsta punkt. Södra Sytertoppen ligger 1 685 meter över havet. Var på Sytermassivet männen finns var okänt för polis och fjällräddare på torsdagen.

”Ringde själva”

– De saknade ringde själva med mobiltelefon på torsdagsmorgonen och sade att de inte visste var de var efter att ha klättrat. Sedan slutade batteriet i telefonen att fungera, säger Christina Neidebro, vakthavande befäl vid polisen i Västerbotten.

Männen är inte vana klättrare, men ska vara bra utrustade med kläder och tält för vandring.

ANNONS