Ryssarna visar upp militärövningen på tv

Publicerad 2013-06-04

Ryska försvaret visat upp beredskapsövningen i tv.

Avslöjandet om att rysk militär skickat in bombplan mot Sverige väckte stor uppmärksamhet.

Nu har ryska försvaret visat upp beredskapsövningen – i sin egen tv-kanal.

Under långfredagsnatten simulerade ryska bombplan anfall mot Sverige, avslöjade Svenska Dagbladet i april. Flygningarna var ett sätt för den ryska militären att träna på att attackera mål i Sverige. Bombplanen riktade in sig mot Stockholmsområdet och Sydsverige.

Nu har ett tv-reportage som sändes på ryska försvarsministeriets egna tv-kanal Zvezda visat övningen på en karta, rapporterar Svenska Dagbladet.

Men allra först med att uppmärksamma reportaget var twittraren Reservofficer1 som la upp en stillbild ur programmet, som ska ha sänts en dryg vecka efter beredskapsövningen.

"Årets mest intressanta bild"

Efter det skrev även bloggen Wiseman's Wisdom om bilden och kallade den årets mest intressanta säkerhetspolitiska bild. Personen bakom bloggen är anonym, men har kommit att bli en maktfaktor inom svensk försvars- och säkerhetspolitik. Efter det fick bilden spridning.

På bilderna i programmet syns en karta över norra och östra Europa, med streck för de ryska flygens rutter.

På kartan syns även vad som troligen är flygningen mot Sverige under påskhelgen.

Över Östersjön delar sig ett av strecken i två som avslutas med punkter – en i Stockholmsområdet och en vid Sydsverige.

"Strategisk avskräckning"

Styrkans chef, general Anatolij Zhiharev, visar hur de ryska bombplanen rört sig under övningen och enligt Svenska Dagbladet sägs det att "bombplanen patrullerar i regioner där Ryssland har geopolitiska och ekonomiska intressen".

– Vi har fullbordat flygningar över Atlanten enligt planen för strategisk avskräckning, säger Anatolij Zhiharev i inslaget, enligt Svenska Dagbladet.