82 gripna under jätteprotest

Publicerad 2012-11-14

Minst 34 skadade i Spanien – varav 18 poliser

Protester mot arbetslöshet och åtstramningspolitik skakade på onsdagen stora delar av Europa.

82 personer har gripits i Spanien efter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis - som tvingades ta till tårgas.

Över hela Sydeuropa har fackförbund och organisationer manat till strejker och protester. Även i Belgien stod tågen stilla, samtidigt som demonstranter vid lunchtid började samlas kring EU-högkvarteren i Bryssel.

Strejker och demonstrationer är utlysta i bland annat Spanien, Portugal, Grekland och Frankrike.

"Självmordspolitik"

– Vi strejkar för att stoppa denna självmordspolitik, sade Candido Mendez från Spaniens nästa största fackförbund, UGT, till Reuters.

Även i Polen, Tyskland och Italien har det uppmanats till demonstrationer.

"Just nu är det mestadels folk i södra Europa som får lida för en kris som de inte är ansvariga för. Men konsekvenserna kommer säkerligen att kännas i resten av Europa", skrev den tyska fackliga paraplyorganisationen DGB i ett uttalande, enligt AFP.

Brokig skara

Runt EU-högkvarteret i Bryssel samlades en brokig skara av allt från fackföreningsaktivister till piratpartister i Guy Fawkes-masker, EU-anställda i slips och latinamerikanska kommunister med Che Guevara, Fidel Castro och Hugo Chavez på banderollerna.

Uppslutningen i solskenet var dock inte större än något tusental. Trots en höst fylld av konkurser och storvarsel, inte minst inom bilindustrin, är ekonomin i Belgien än så länge i betydligt bättre skick än i Sydeuropa.

Många av deltagarna fanns i stället på plats av solidaritetsskäl.

– Jag har bott här i två år, men hört om hur fler och fler unga i Spanien får sin framtid förstörd, säger Lidia från Barcelona till TT:s korrespondent.

– Vi protesterar inte för att ekonomin är dålig, utan för att åtgärderna är orättvisa. Det här görs mot majoritetens vilja. Vi behöver en förstärkt demokrati och mer jämlik fördelning av resurserna.

Kastar sten

I Madrid har demonstranter beskjutits med gummikulor av polisen. Det hände vid den öppna platsen Cibeles, som ligger vid en av stadens paradgator, rapporterar Reuters. Flera hundra demonstranter hade samlats där.

Fler än 70 personer har hittills under dagen gripits i samband med protesterna i Spanien.

Tidningen El Pais rapporterar 82 gripna och 34 skadade i Spanien, varav 18 poliser.

På onsdagskvällen drabbade polis och demonstranter samman också i Portugal. Enligt nyhetsbyrån AP har flera demonstranter gripits utanför parlamentsbyggnaden i Lissabon efter att de kastat sten mot polisen.