Jättesniglar invaderar Florida

Uppdaterad 2013-04-16 | Publicerad 2013-04-15

Den afrikanska jättesniglen som sprider skräck i Florida.

Slemmiga, hungriga och stora som råttor.

Jättesniglarna som invaderar Florida är inte nådiga.

Området kämpar nu emot en växande skara afrikanska jättesniglar som förstör trädgårdar och sprider sjukdomar, skriver NBC news.

Den afrikanska jättesnäckan är enligt NBC news en av världens mest destruktiva skadedjur, som attackerar över 500 slags växter och gärna ger sig på puts och gips på hus, eftersom de behöver kalket för sitt stora skal.

De senast åren har 117 000 afrikanska jättesniglar fångats in i Miami-Dade-området i södra Florida. Den första upptäcktes i september 2011 och sedan dess fångas 1000 stycken i veckan in, enligt Denise Feiber, talesman vid Floridas Department of agriculture and customer services.

Invånarna i det drabbade området kommer troligen uppleva en ökning av sniglarna när regnsäsongen startar om sju veckor, då sniglarna kryper fram från sitt viloläge under jorden.

Sniglarna är ett stort problem eftersom de enligt Denise Feiber attackerar "vad som helst som är i deras väg och som är grönt". De producerar omkring 1200 ägg om året, vilket gör det svårt att bli av med dem.

Snäckorna bär dessutom på en parasitisk rundmask som vanligen lever i råttors lungartärer. Dessa kan vara skadliga för människor eftersom de kan ge en form av hjärnhinneinflammation, även om inga sådana fall, enligt Denise Feiber, rapporterats i USA.

Används i religiösa riter

Experter samlades förra veckan för att försöka reda ut hur man ska bli av med skadedjuren. Dessutom försöker man ta reda på var angreppet startade. Möjligen kan de ha hamnat där via en religiös grupp, med rötter i Västafrika och Karibien, som använder sniglarna i riter. En annan möjlighet, som är vanlig när det kommer till exotiska djur, är att de kan ha följt med i turisters bagage.

Senast dylika sniglar invaderade Florida var 1966, när en pojke som varit på semester på Hawaii tog med sig tre stycken i sina jackfickor. Väl hemma i Florida släpptes sniglarna ut i trädgården, varpå de på sju år hade blivit 17 000 stycken. Kostnaden för staten för att få bort dem hamnade på 1 miljon dollar, ungefär 7 miljoner kronor. Det tog tio år.

Denise Feiber säger till NBC news att många ser sniglarna som gulliga husdjur, eftersom de är stora och ser ut som att de kommunicerar med människor.

– Men de förstår inte förödelsen de kan åstadkomma om de släpps ut i en miljö där de trivs och inte har naturliga fiender, säger hon till NBC news.