Mp: F-kassan bör betala ränta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-27

Debatt i riksdagen i dag om Försäkringskassan

Kräver räntebesked Försäkringskassan begär ränta vid återkrav. Då är det också rimligt att Försäkringskassan å sin sida ska ha skyldighet att betala ränta till enskilda som drabbats av försenade utbetalningar, anser Gunvor G Ericson,

Inför dagens debatt i riksdagen om Försäkringskassans förseningar föreslår Miljöpartiet att de som får pengar för sent från Försäkringskassan ska få ränta på pengarna.

Gunvor G Ericson (MP).

– Om ränta ska få tas ut av Försäkringskassan vid återkrav är det också rimligt att Försäkringskassan å sin sida ska ha skyldighet att betala ränta till enskilda när dessa har drabbats av försenade utbetalningar på grund av bristande handläggning hos Försäkringskassan, säger Gunvor G Ericson, riksdagsledamot för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

Tre frågor

I sin blogg berättar Gunvor G Ericson att hon i dag kommer ha debatt med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Person. Hon uppger att hon har tre frågor som hon vill ha svar på:

Vilka initiativ är socialförsäkringsministern beredd att ta för att människor ska kunna få ränta vid försenade utbetalningar från Försäkringskassan?

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att komma tillrätta med det gigantiska ekonomiska underskottet hos Försäkringskassan?

Hur avser statsrådet att verka för att servicenivån hos Försäkringskassan ökar och att försening av utbetalningar inte ska förekomma?

Sparbeting kontra service

I sin interpellation skriver Gunvor G Ericson att hon anser att Försäkringskassan har det tungt, något som i första hand är regeringens ansvar.

Hon tar upp de ändrade reglerna i sjukförsäkringen och anser att det inte är konstigt att Försäkringskassan nu har ett stort ekonomiskt underskott, eftersom förändringar har lett till att det har behövts utbildning och nya rutiner för handläggarna.

– Det är mycket allvarligt om kassan nu ska spara ytterligare 900 miljoner kronor. Det kommer inte att gå att genomföra samtidigt som servicen måste bli bättre, konstaterar hon.