Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Läsarna berättar: Så trakasseras eleverna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-01

Lärare som trakasserar och är elaka mot elever tycks vara vanligt.

Vi efterlyste läsarnas egna erfarenheter och fick en stor mängd mejl.

Här är några av dem.

Tvingade elever plugga i snön

Jag har blivit mobbad av en lärare när jag flyttade till en ny stad, en ny skola och nya kompisar. Hon mobbade alla i klassen och hon var alltid arg. En gång lyfte hon ut två elevers bänkar i snön där de fick sitta utan ytterkläder och jobba. Dessutom har hon hoppat på en elev då han hade både dyslexi och dyskalkyli.

Hon jobbar idag på samma skola och många mår dåligt av henne. Hon förstörde min skolgång totalt!

/Amanda

Blev lovligt byte

Jag är i dag 52 år men är fortfarande skadad av utstuderad mobbning från min lärare. En gång trillade jag på isen och skadade hakan och blödde rejält. Min fröken sa: ”Det där är inte så farligt, titta på Karin, hon har skrubbsår på knäet”.

Eftersom hakbenet var brutet blev det ambulans till sjukhuset.

När vi hade utelekar såg hon till att jag fick stå ensam i ett hörn. Naturligtvis märkte flera av de starka kamraterna detta och jag blev ett lovligt byte på skolgården. Min fröken gjorde ingenting när jag fick steniga snöbollar i ansiktet, snö innanför jackan, blev nerknuffad i lera och så vidare.

Trots att hon såg.

/Birgitta

Mobbad från dag ett

När vår äldsta son började mellanstadiet började helvetet för honom och tre andra pojkar i klassen. Lärarinnan började från dag ett att mobba grabbarna. Det gick inte att flytta eller ta bort henne utan vi fick flytta eleverna och allt blev bra för dem.

Hon har varit likadan i alla år som lärare, men aldrig någonsin har andra lärare eller rektorer ingripit. I dag är människan tack och lov pensionär.

/Pia

Läraren lät alla säga negativa saker

Jag är i dag 25 år gammal men minns den tråkiga tiden från låg- och mellanstadiet väl. Det absolut värsta var en dag i femte klass när jag hjälpt vaktmästaren med en vagn och fick riktig nackspärr och knappt kunde röra mig. Då satt jag i klassrummet i mitten på mattan och vår lärare lät alla barnen sitta i en ring och i tur och ordning berätta någonting negativt om mig. Jag bröt självklart ihop.

Jag kommer aldrig förlåta dem för hur de behandlade mig när jag var en liten grabb. Jag var självklart inte någon ängel, men dom bröt ner mig psykiskt och jag blir fortfarande förbannad när jag tänkte på den där jävla mattan i femte klass.

/Gustaf

Vikthånade elev inför kamraterna

När min son gick i högstadiet behandlade vissa lärare en del av hans kamrater mycket nedlåtande och kränkande. Till en pojke, som hade det svårt i de teoretiska ämnena, sa man: ”dig blir det då ingenting med”, ”du förstör din framtid” etcetera. När en klass var på friluftsdag och en överviktig pojke var ute och rodde stod två lärare på stranden och hånskrattade och sa ”Titta, han ser ju ut som en gris” så att hans klasskamrater hörde.

/Ros-Marie

Rektorn sa att dottern skulle växa till sig

Min dotter mobbades av sin lärare i tre års tid. Nästan alla föräldrar visste det genom sina barn. Jag tog upp det med rektorn och skolpsykologen. Psykologen var med en lektion och lyssnade. Hon märkte inget, sa hon. Rektorn tyckte att lärare var så bra att det inte kunde bero på henne utan att min dotter skulle växa till sig. Efter tre fick min dotter byta klass och efter det funkade allt bra. Så lyhörda är dom i skolan.

/Anonym

Kallades ointelligent

Jag hatade hela min tid i mellanstadiet på grund av min fröken! När vi skulle ha muntligt förhör på Sveriges städer så hoppade hon över mig och sa ”Veronika tänker jag inte ens fråga, jag blir bara besviken!”. Hon kallade mig ointelligent och svårlärd inför mina föräldrar.

Jag träffade henne på T-centralen för ett tag sedan och jag har aldrig varit så nöjd som då när jag berättade för henne att jag nu jobbar inom forskning av bioteknik och är professor vid 32 års ålder.

/Veronika

Funktionshindrad kränktes

Jag har en son med funktionshinder som blev kränkt av sin lärare. Vi anmälde detta till DO och BEO. Sedan började helvetet. Vi har en skola som vägrar att följa skollagen och som inte ser till elevens bästa utan håller personalen bakom ryggen. Ingenting händer och ingen kan göra något för att tillvarata elevens bästa och uppfylla barnkonventionen.

/Linda

”Man känner sig maktlös”

Min son som är 11 år blir utsatt av sin lärare. Förra veckan tog läraren hans H-bok, som är deras skrivbok där veckans glosor ska skrivas in. Hon ställer sig inför hela klassen, håller upp boken och säger: ”Titta här, hans bok är alldeles tom”. Det tycker jag är kränkande.

Ingen annan i klassen har att göra med om han gjort eller förstått läxan. Detta är så tråkigt och man känner sig maktlös.

/Carina

Mobbades för eksem

Under ett år mobbades min son av sin klassföreståndare för sitt eksem. Jag fick reda på det när en förälder frågade mig och jag visste om det. Hon hade varit på besök i skolan och reagerade väldigt på hur läraren generade min son inför hela klassen att hans eksem kliade så.

Detta fick min son utstå med varje dag. Jag tog upp det med rektorn men hon sa det var längesedan och att jag inte skulle haka upp mig på det.

Mobbningen upphörde efter klassbyte.

/Eva

Fotnot: Samtliga berättelser är kortade av utrymmesskäl samt avidentifierade på eventuella namn.

Har du
drabbats?