Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

– Kan tänka mig rösta på Folkpartiet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-08

Före detta nydemokraten: De är tydligast och rakast

När nydemokraten Ian Wachtmeister dök upp i tv-soffan reste sig folkpartiledare Bengt Westerberg – och gick.

Nu överväger Ian att rösta på Bengts parti.

– De är väldigt tydliga i olika frågor, säger Wachtmeister till Aftonbladet.

Ian Wachtmeister.

Det skulle bli drag under galoscherna när greve Ian Wachtmeister och skivbolagsdirektör Bert Karlsson drog in i riksdagen 1991 som ledare för Ny demokrati.

De etablerade partierna förfasade sig över det populistiska och invandringskritiska partiet. En av de argaste kritikerna var folkpartiledare Bengt Westerberg. När Ian och Bert dök upp i TV-soffan på valkvällen reste sig Westerberg ur soffan och gick.

I dag vill Ian Wachtmeister bli Bengt Westerbergs partikamrat. I alla fall överväger den forne nydemokraten att rösta på Folkpartiet i valet nästa år. Det avslöjade han i radioprogrammet P4 Extra i dag.

Genomtänkt politik

– Folkpartiet är det parti som är tydligast och rakast i frågor om till exempel Nato, skolan och försvaret. De är lite modigare än de andra svammelpettrarna som försöker tillfredsställa alla parter. Det gillar jag, säger han till Aftonbladet.

Enligt Ian Wachtmeister är han själv en bättre folkpartist än vad Bengt Westerberg. Ian uppskattar att partiet har lämnat ”snällismen” bakom sig till förmån för hårdare tag och mera krav.

– Det har hänt väldigt mycket med Folkpartiet. På Bengt Westerbergs tid var de de största svamlarna i svensk politik. I dag är det ett parti som mer är som jag än som Bengt Westerberg.

Ians och Berts karriär i svensk politik blev en kort historia. 1994 hoppade Ian av som partiledare för Ny demokrati och i valet samma år åkte partiet ur riksdagen.

Låg bakom kampanjen

Men i våras dök Ian Wachtmeister upp i svensk politik igen. Den här gången som vapendragare till Kristdemokraternas förre ledare Alf Svensson.

Tillsammans med bland andra författaren och professorn Leif GW Persson låg Ian Wachtmeister bakom kampanjen ”Alf till Bryssel” - som också förde Alf Svensson till EU-parlamentet och Bryssel.

Alf var också vigselförrättare när Ian nyligen gifte sig med den 21 år yngre Lil i Florens.

– Alf Svensson sjöng ”O sole mio” ut över hela Florens. Det var ett sagobröllop, säger Wachtmeister i P4 Extra.

Men det är alltså inte Kristdemokraterna utan troligen Folkpartiet som får hans röst nästa år.

Tänker du gå med i partiet?

– Jag går bara med i partier som jag startar själv, säger Ian Wachtmeister.