Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Hans armé mot islam: huliganer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

SD bjöd in högerextremist

Fotbollshuliganer är inte rädda att bli misshandlade.

Därför vill högerextremisten Alan Lake engagera dem i kampen mot muslimer.

I september föreläste han i Malmö – inbjuden av Sverigedemokraterna.

England defence league (EDF) bildades tidigare i år som svar på att en grupp muslimer demonstrerat i Luton mot soldater som kom hem från Irak.

Engelsmannen Alan Lake, 45, är en av strategerna bakom organisationen som skapat stor uppmärksamhet på grund av sina demonstrationer mot islam och muslimer.

Tidningen The Guardian rapporterar att det har förekommit Hitlerhälsningar bland demonstranterna. Och trots att protesterna marknadsförs som fredliga har flera urartat.

50 huliganer greps

I Luton i maj attackerades asiatiska butiker, bilar förstördes och förbipasserande hotades av uppretade demonstranter. I Manchester greps 50 personer för en vecka sedan efter sammandrabbningar mellan demonstranter och motdemonstranter.

I september skrek demonstranterna ”Allah, Allah, who the fuck is Allah?” innan det blev bråk och 90 personer greps.

Enligt The Guardian samlar EDF ihop fotbollssupportrar till sina demonstrationer eftersom man ”behöver en armé för ett krig”.

Den 6 september kom Alan Lake till Malmö, inbjuden av Sverigedemokraterna.

– Vi bjöd in honom som privatperson för att han skulle prata om motståndet till islamiseringen i samhället. Av det jag har sett och hört av honom så förespråkar han inte någon form av våld. Tvärtom, säger partiets internationella sekreterare Kent Ekeroth.

Men EDF kartläggs enligt BBC av fyra olika polisenheter, specialiserade på bland annat huliganer, extremvåld och terror.

– Det här med demonstrationerna beror på att vänsteraktivister och muslimer har attackerat dem. Det är inte deras fel. Man får se på orsak och verkan, säger Kent Ekeroth.

Vill mobilisera

I talet i Malmö sa Alan Lake bland annat att det är bra att mobilisera fotbollsanhängare ut på gatorna eftersom de inte är rädda att bli misshandlade och attackerade.

– Vad han pratade om är inget vi nödvändigtvis står bakom, säger Ekeroth.