Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Beslutet ger inte Hilda livet åter

Publicerad 2014-03-27

Att läkaren friades för vållande till lilla Hildas död samt för vållande till kroppsskada hos hennes mamma var kanske inte helt oväntat.

Att läkare döms för brottslighet i tjänsten är sällsynt.

Att läkare döms för vållande till en patients död eller kroppsskada under läkarutövningen har jag - under mina sex år som medicinreporter - inte hört talas om. Men jag låter det vara osagt.

Att sådana fall överhuvud taget går till rättegång är extremt sällsynt. Vi lever inte i USA. Det mest uppmärksammade medicinska rättsfallet i Sverige var den kvinnliga överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus som åtalades för dråp på flickan Linnea, men sedan friades på alla punkter i tingsrätten.

Däremot döms årligen flera läkare för andra brott under sin yrkesutövning. Det handlar då främst om narkotikabrott, men också om sexuella övergrepp på patienter. Till och med våldtäkt.

Våren 2013 granskade jag "Sveriges värsta läkare" och gick då igenom alla inkomna anmälningar mot läkare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 2011-2012. Samt alla HSAN:s beslut om att dra in läkares legitimation, behörighet att skriva ut narkotikaklassade läkemedel och beslut om treårig prövotid.

Granskningen visade att flera läkare är fullständigt olämpliga att utöva sitt yrke.

En del är grovt kriminella och har utnyttjat sin förtroendeställning för egen vinning.

2012 förlorade 20 läkaren sin legitimation. Sex av dem var dömda för grov brottslighet.

Här är några exempel på dömda läkare från Aftonbladets granskning:
• En då 41-årig läkare dömdes till två års fängelse i hovrätten för att han ofredat tio kvinnliga patienter sexuellt i tjänsten.
• En kvinnlig då 60-årig skönhetskirurg lurade Stockholms läns landsting på 7,7 miljoner kronor. Hon dömdes till tre års fängelse för bedrägeri.
• En överläkare och psykolog som i dag är 66 år våldtog "Emma", då 25, som han skulle behandla för depression. Han dömdes till två års fängelse i Svea Hovrätt för våldtäkt, sexuellt utnyttjande och övergrepp i rättssak samt skadestånd på 102 000 kronor.
• En 64-årig läkare i centrala Stockholm dömdes till fyra års fängelse i Svea Hovrätt. för grovt narkotikabrott, sedan han förskrivit stora mängder narkotikaklassade läkemedel till kända narkomaner och missbrukare. Han agerade i själva verket "langare".
• En 76-årig manlig läkare dömdes till tre års fängelse i Svea Hovrätt för grovt narkotikabrott av samma skäl.

Andra läkare i vår granskning hade agerat oskickligt och oaktsamt och därmed riskerat sina patienters liv och hälsa, vilket också i vissa fall lett till patienters död.

Att bedöma om en läkare varit oaktsam, oskicklig eller grovt oskicklig är HSAN:s bord. Den aktuelle läkaren fanns också med i vår granskning den 20 mars 2013.

Det mesta som den friade 67-årige läkaren gjorde när Hilda förlöstes stred mot vetenskap, beprövad erfarenhet och alla rekommendationer för användning av sugklocka. Det slår också tingsrätten i Eksjö fast i sin dom, men finner det inte bevisat att barnet - Hilda - inte skulle ha dött om kejsarsnitt hade använts eller att användningen av sugklocka i strid mot anvisningarna hade lett till barnets död.

Läkaren har dock enligt domen tagit otillåtna risker trots att han var mycket erfaren. Och enligt HSAN var hans agerande så allvarligt att han miste sin läkarlegitimation.

Det var helt rätt beslut av HSAN.

Men för föräldrarna - Johanna Svensson, 28, och Alfred Svärd, 30 - är det för sent.

Det ger inte Hilda livet åter.