Larmet från FN: Maten är helt slut

Publicerad 2014-04-21

Samtidigt anklagar president Hollande Syrien för att använda kemvapen

Tusentals människor är instängda i lägret – som ofta utsätts för artillerield.

Nu varnar FN för att maten är slut Yarmuk, där 20 000 palestinska flyktingar bor.

Samtidigt hävdar franska presidenten François Hollande att regimen använder kemiska vapen – från första världskriget.

Yarmuk är sedan över ett år tillbaka belägrat av syriska armén, som flera gånger beskjutit lägret med granater. Därför är invånarna beroende av matpaket från UNRWA (FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar). Matpaket som nu är slut.

– Det här tionde dagen i rad som UNRWA inte har kunnat dela ut mat inne i Yarmuk. Eftersom ett matpaket endast räcker i tio dagar så kommer det från och med morgon inte finnas någon mat i lägret, sa UNRWA:s talesperson Chris Gunness till FN:s nyhetsbyrå, igår lördag.

”Svält som vapen”

Enligt en Amnesty-rapport som släpptes i mars hade 200 människor dött av svält i lägret. Organisationen anklagade då Bashar al-Assads regim för att använda "svält som vapen" under belägringen.

Före det syriska inbördeskriget bröt ut bodde runt 160 000 palestinska flyktingar i Yarmuk, som ligger i utkanten av den syriska huvudstaden Damaskus. Platsen har använts som flyktingläger sedan 1957.

I dag finns runt 20 000 kvar, resten har flytt striderna mellan regimen och rebellerna. Yarmuk har i huvudsak kontrollerats av motståndare till al-Assad, men militanta palestinska grupper har också stridit mot rebellgruppen Fria syriska armén, något som speglar det allt mer komplexa läget som råder i Syrien.

– Vi kräver att alla parter upphör med våldet och försöker lösa det här på fredlig väg, säger Chris Gunness.

Kemiska vapen

Samtidigt varnar franska presidenten François Hollande för att syriska regimen fortfarande använder kemiska vapen. Enligt honom gäller det klorgas, som användes under första världskriget. Oppositionsgrupper har hävdat att dussintals människor skadats av gasen förra veckan, i minst tre städer eller byar.

– Vi har en del information men jag har inte bevisen sa Hollande till radiostationen Europe 1.

Attackerna ska ha skett i nordvästra Syrien, nära gränsen till Libanon. I augusti förra året dödades uppemot 1 400 människor av en kemvapenattack, som enligt USA och Frankrike kom från regimen.

Den syriska regimen ska avveckla sin arsenal av kemiska vapen och har i dagsläget lämnat över runt 80 procent av den, enligt Sky News.

Hårda strider i Homs

På påskdagen rasade dessutom hårda strider i staden Homs, som länge varit centrum för inbördeskriget. Uppgifter inifrån Homs och från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet tyder på att rebeller återtagit flera byggnader i staden, rapporterar TT.

Även i Homs råder brist på mat.

TT har tagit del av en video inifrån det belägrade gamla Homs, där tre milismän från rebellgruppen Fria syriska armén vädjar om hjälp av jihadistgruppen Nusrafronten.

– Vi är 1 000 personer kvar här. Vi har inget kvar att äta, vi äter trädens löv och läder. Vi blir beskjutna varje dag och byggnaderna rasar över våra huvuden, säger en man i videon.