Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Partierna rasar mot polisens romregister

Uppdaterad 2016-06-10 | Publicerad 2013-09-23

Svenska toppolitiker rasar mot polisens register över romer och kräver att Beatrice Ask förklarar sig.

Nu kräver Europoaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) att EU utreder frågan.

– Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt och måste utredas ordentligt, även på EU-nivå, säger hon.

Avslöjandet i Dagens Nyheter om att polisen i Skåne har upprättat ett register över tusentals romer i Sverige - barn, unga och gamla - har slagit ned som en bomb.

Morgan Johansson är en av dem som upprörs kraftigt.

– Registret är olagligt, oacceptabelt och måste upphöra omedelbart. Det här avslöjandet verkar ju främst beröra Skånepolisen, men polisen som myndighet måste gå till botten och se om det finns något liknande någon annanstans, säger han.

Men det är inte tillräckligt, enligt Morgan Johansson, som är justitieutskottets ordförande och Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson. Även ansvarig minister Beatrice Ask måste förklara sig, menar Johansson.

– Beatrice Ask måste komma till riksdagen och förklara hur något sådant här kan ske. Hon ska ändå till riksdagen och förklara sig om NSA, vad Sverige gjorde och inte gjorde. Som högst ansvarig för polisen måste hon också reda ut detta, säger Johansson.

Däremot slår han fast att det är för tidigt att ännu så länge utdela ansvar för vem som begått fel.

Sjöstedt: Det är ren rasism

Vänsterpartiet kräver omedelbart besked om polisens register. Partiledaren Jonas Sjöstedt säger att man begärt att Beatrice Ask kommer till justitieutskottet så fort som möjligt.

– Hon måste förklara vad det som har hänt och hur det har kunnat bli på det här viset. Hon måste också dra någon sorts politisk slutsats av det här och berätta hur man ska undvika att det här sker i framtiden och utkräva ansvar för att det här har hänt nu, säger han.

Sjöstedt kallar polisens register för "ren rasism".

– Det är svårt att inte dra historiska paralleller. Det fanns ju länder och tider när man registrerade människor på grund av ras eller etnicitet. Vi borde ha lärt av det, att aldrig göra om det misstaget. Vi vet vilken utsatt grupp romerna har varit och att de är utsatta för diskriminering. Det här är systematisk diskriminering mot dem av polisen och det är helt häpnadsväckande.

Nu kräver han att polisens högsta ledning tar sitt ansvar.

– Förtroendet för polisen har fått sig en rejäl törn och hur de hanterar det här nu kommer att bli avgörande för om det här kommer leda till någon bestående skada på polisens anseende.

MP: "Det är obehagligt"

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Maria Ferm tycker att polisens dataregister är oroväckande.

– Det är obehagligt att det har funnits ett etniskt register över romer. Det är olagligt och någonting som inte får förekomma. Därför kommer jag ta ett initiativ till ett extra möte med Rikspolisstyrelsens styrelse för att Rikspolisstyrelsens chef ska redogöra för vad som har hänt, vem som ansvarar för det här och hur man ska agera, säger hon till TT.

– Om det är så att vi har ett olagligt register så måste det så klart avskaffas och ansvariga måste ställas till svars.

Ullenhag: "Minst sagt upprörande"

– Det här är minst sagt upprörande, registrering på etnisk grund är olaglig och hör inte hemma i ett rättssamhälle, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) i en kommentar till TT.

På TT:s fråga om hur romer efter detta ska kunna känna förtroende för det svenska rättssamhället, säger Ullenhag:

– Just när det gäller romer så riskerar man att tappa förtroendet för det svenska samhället. Romer är en grupp som diskriminerats och utsatts för utanförskap under mycket, mycket lång tid. Det gör det särskilt angeläget att polisen går till botten med uppgifterna och att det blir ett rättsligt efterspel.

Kräver EU-utredning

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) har i dag skickat en fråga till ansvarig EU-kommissionär Vivanne Reding om registreringen. Hon kräver att kommissionen tillsätter en utredning och påpekar att registreringen av romer i Sverige inte bara strider mot svensk lag utan även mot flera artiklar i EU:s stadgar och Lissabonfördraget.

– Jag blir kolossalt upprörd över att höra att registrering på etnisk grund sker i Sverige. Det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt och måste utredas ordentligt, även på EU-nivå.

– EU finns till för att försvara medborgarnas och inte staters rättigheter. Därför har jag precis skickat en skriven fråga till EU-kommissionen där jag ber dem utreda fallet och vidta åtgärder, säger Cecilia Wikström.

Lyfter frågan i polisstyrelsen

Johan Linander, vice ordförande i riksdagens justitieutskott (C), är bedrövad över de uppgifter som kommit fram.

– Man tror ju att det ska sitta i ryggmärgen hos varenda polis i landet att man inte ska skapa register utifrån etnisk tillhörighet. Man blir sorgsen, säger han.

Riksdagsledamoten sitter dessutom i Rikspolisstyrelsens styrelse och kommer där att lyfta frågan.

– Det måste redas ut hur det här kunde ske, finns det mer och vem eller vilka som ligger bakom, säger Linander.

I ett senare skede kan det också bli rättssak, där de skyldiga till registret ställs till svars, menar han.

Kristdemokraternas ledamot i justitieutskottet, Stefan Svanström, säger att avslöjandet är oerhört allvarligt.

– Det är något som närmast för tankarna till Nazityskland. Registrering av personuppgifter på grund av etnicitet är fullständigt oacceptabelt och något som inte hör hemma i en rättstat. Nu behöver vi få klarhet i uppgifterna som sprids, säger han.

"Förkastligt"

Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, kallar polisens register för "förkastligt". I en skriven kommentar säger han:

"Det är min bestämda uppfattning att det är förkastligt om polisen för register över människor som inte är misstänkta eller dömda för lagöverträdelser, särskilt om det handlar om barn. Om detta dessutom sker med utgångspunkt i människors släktband är det än mer beklagansvärt. Polisen är en av de viktigaste myndigheter vi har och det är av yttersta vikt att de har medborgarnas förtroende, därför är uppgifterna om registret olyckliga i dubbel bemärkelse."

Följ ämnen i artikeln