Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kvinnan har hörts om sexuellt ofredande

Publicerad 2013-10-25

Kvinnan i 20-årsåldern som polisanmält toppmoderaten Gunnar Axén för sexuellt ofredande har hörts av polis.

Hon står fast vid sin berättelse.

– Hon anser att hon har utsatts för ett brott, säger kvinnans målsägarbiträde Ylva Orrenius.

Det var i början på oktober, vid konferensen med Moderaternas länsförbund i Östergötland på Idingstad Säteri utanför Linköping, som händelsen ska ha ägt rum.

En kvinna i 20-årsåldern, aktiv i Moderata Ungdomsförbundet, har polisanmält att riksdagsledamoten Gunnar Axén, 46, ska ha utsatt henne för ett sexuellt ofredande en tidig morgon på konferensen.

I dag har kvinnan hörts av polis i Linköping, berättar hennes advokat Ylva Orrenius.

– Hon vidhåller att han har begått brott mot henne. Något annat kan jag naturligtvis inte berätta om, eftersom en förundersökning pågår, säger hon till Aftonbladet.

”Jättejobbigt”

Hon vill inte uttala sig om några detaljer i ärendet, men uppger att kvinnan är under stor press.
– Det är en ung tjej, självklart är det här jättejobbigt för henne.
Några fler förhör har ännu inte gjorts. Men det ska finnas vittnen till händelsen och Ylva Orrenius uppger att fler personer ska förhöras.

Mats Ericsson, chefsåklagare på riksenheten för polismål, som utreder ärendet, tror att han under nästa vecka kommer att kunna uppge om någon misstänkt person finns i fallet.

– Jag ska sätta mig in i vad kvinnan har sagt i förhör och bestämmer sedan hur vi ska fortsätta. I början eller mitten på nästa vecka kommer bilden att ha klarnat.

Utesluter inte time out

Timmarna före polisanmälan gjordes skrev Gunnar Axén på sin Facebooksida att han inte tänker ställa upp på någon ny riksdagskandidatur, trots att han just satts upp som fjärde namn på Moderaterna i Östergötlands nomineringslista.

Till Expressen har han sagt att han inte utesluter en time out från sina politiska uppdrag om det blir en rättsprocess där han är misstänkt.

Han avvisar anklagelserna om sexuellt ofredande, har han uppgett i ett mejl: ”Jag avvisar den aktuella anklagelsen och konstaterar vidare att jag inte är delgiven misstanke om brott. Jag välkomnar att anmälan utreds och under tiden har jag inga andra kommentarer”.

Aftonbladet har sökt både Gunnar Axén och kvinnan som gjort polisanmälan.