Toppmoderat anmäld för sexuellt ofredande

Uppdaterad 2013-10-23 | Publicerad 2013-10-22

Riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) har anmälts för sexuellt ofredande av en yngre Muf-kvinna.

Nio dagar efter festen anmäldes Axén - samma dag meddelade han att han inte ställer upp i riksdagsvalet.

"Jag avvisar den aktuella anklagelsen" skriver riksdagsledamoten i en kommentar till Aftonbladet.

Expressen avslöjade i tisdags kväll att toppmoderaten och partiveteranen Gunnar Axén, ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, anmälts för sexuellt ofredande av en kvinna.

Enligt uppgifter till SVT är anmälaren 18 år.

Händelsen anmäldes under måndagen.

Axén: Jag avvisar anklagelsen

Aftonbladet har sökt Gunnar Axén som valt att tillbakavisa anklagelserna om sexuellt ofredande skriftligt:

"Jag avvisar den aktuella anklagelsen och konstaterar vidare att jag inte är delgiven misstanke om brott. Jag välkomnar att anmälan utreds och under tiden har jag inga andra kommentarer." skriver han i en kommentar till Aftonbladet.

Muf:s pressekreterare Joakim Liljeberg vill inte vidare kommentera händelsen:

– Detaljer kring polisanmälan är upp till polisen att svara på, säger han.

Ännu inte formellt misstänkt

Mats Åhlund, chefåklagare för Riksenheten för polismål, som håller i ärendet, nämner inte var, när eller hur gammal kvinnan är.

– Vi har fått in en anmälan som är rubricerad som sexuellt ofredande. Nu ska en åklagare bedöma om det ska inledes en förundersökning eller inte. Det sker i morgon, säger han till Aftonbladet.

Ingen åklagare har ännu fått ärendet på sitt bord och därför är Axén ännu inte formellt misstänkt för något brott.

Ska lämna riksdagen

I måndags meddelade Axén, som också är ordförande i den parlamentariska utredningen om socialförsäkringen, att han kommer att lämna riksdagen efter nästa val.

"Efter en lång tid av överväganden har jag kommit till slutsatsen att det är dags att gå vidare till nya utmaningar och därför meddelat vår nomineringskommitté att jag kommer avstå från att kandidera för omval", skrev han på sin Facebook-sida.

"Ser allvarligt på det som har hänt"

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, säger så här till Aftonbladet ikväll:

– Vi har fått information om att en ledamot har polisanmälts. Det ser vi mycket allvarligt på. Detta är nu en fråga för de rättsvårdande myndigheterna. Ledamoten har inte blivit delgiven misstanke om brott och jag tycker att det är viktigt att invänta besked om fortsatt hantering från rättsvårdande myndighet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Axén denna vecka både närvarat vid mötet i socialförsäkringsutredningen i går och på dagens möte i socialförsäkringsutskottet.

– Han var där precis som vanligt, säger en källa.

Aftonbladet skrev tidigare att en källa uppgett att händelsen ska ha utspelat sig på en Muf-fest i Stockholm den 12 oktober. Nu säger åklagare Mats Ericsson till Norrköpings tidningar att ofredandet inträffat i Linköping.