Ryanair dömt till högt skadestånd

Publicerad 2013-10-02

Bryter med fransk arbetslagstiftning, enligt domstol

Flygbolaget Ryanair åkte i dag på en mångmiljonsmäll för att ha brutit mot Frankrikes arbetsmarknadslagstiftning.

En fransk domstol har dömt bolaget att betala närmare 90 miljoner kronor i skadestånd, enligt nyhetsbyrån AP.

Ryanair hindrade personal från att organisera sig fackligt, enligt domen.

Domstolen i Aix-en-Provence anser att Ryanair har brutit mot fransk arbetsmarknadslagstiftning och beslöt därför om ett skadestånd på 86 miljoner kronor. Dessutom ska Ryanair böta 1,7 miljoner kronor för att bolaget illegalt anställt personal via Irland och inte i Frankrike, för att få lägre lönekostnader och lägre sociala kostnader.

Ryanair har uppgett att domen kommer att överklagas.

Registrerade personal

Rättsfallet gäller flygbolagets bas Marignane, som ligger nära Marseille och Aix-en-Provence. Ryanair har 127 anställda och fyra flygplan i Marignane. Domstolen kom fram till att Ryanair i strid med fransk arbetslagstiftning registrerat personalen som irländska anställda, trots att de jobbat i Frankrike. Ryanair hävdar att irländsk arbetslagstiftning gäller för personalen, eftersom bolaget inte haft en permanent närvaro i Marignane och personalen fick order från bolagets högkvarter i Irland.

Domstolen konstaterade också att Ryanair har blockerat facklig verksamhet bland personalen i Marignane och att de har hindrats från att gå med i fackförbund.

”Obstruerar lagen”

- Vi har att göra med ett bolag vars enda mål är att obstruera lagen, för att missgynna arbetarnas intressen, säger åklagarsidan enligt AP.

Ryanair å sin sida anklagar de franska myndigheterna för att bara vara ute efter att skydda franska flygbolag, bland annat Air France.

2010 beordrades flygbolaget easyJet att betala över 1,4 miljoner euro i skadestånd i ett liknande mål, för att 170 anställda hade brittiska kontrakt trots att de jobbade på en Paris-flygplats.

ANNONS