Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

12 nya personer på EU:s sanktionslista

Publicerad 2014-03-21

Europeiska rådet inför sanktioner mot ytterligare tolv ryska personer.

Personerna ska finnas i Vladimir Putins innersta krets.

– Vi har beslutat ställa in nästa EU-toppmöte med Ryssland. Vi uppmanar också alla länder att ställa in bilaterala möten med Ryssland, säger Fredrik Reinfeldt på en presskonferens efter rådets sammanträde.

De tolv personer som förs upp på EU:s sanktionslista beläggs med inreseförbud till EU och får sin tillgångar frysta, rapporterar AP.

Europeiska rådet har inte gått ut med namn på de nya personer som det infört sanktioner mot. Det antas dock att det ska handla om personer i Vladimir Putins innersta krets, för att straffa honom för Ukrainakrisen.

– Mötet beslöt också att flytta fram signeringen av de associseringavtal som skrevs på av Georgien och Moldavien vid mötet i Vilnius i november. Det ska nu ske i juni istället för augusti för att minska risken för ryska påtryckningar, säger Fredrik Reinfeldt.

Sverige redo att skicka observatörer

Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, sa tidigare idag att nästa toppmöte mellan EU och Ryssland ställs in. Skulle Ryssland ta fler steg som destabiliserar läget i Ukraina väntar långtgående konsekvenser, menar Van Rompuy.

Fredrik Reinfeldt sa under sin presskonferens att Sverige är berett att skicka observatörer till Ukraina.

– Sverige är ett av de fåtal länder som redan nu är berett att säga att vi ställer upp med observatörer om EU beslutar att skicka en observatörsstyrka till Ukraina. Men det finns frågor om deras säkerhet som först måste lösas. Det här handlar ju om obeväpnade personer.

– I första hand försöker vi få till en observatörsstryka från OSSE men där är ju Ryssland med och det skapar vissa problem med att få det på plats, säger Fredrik Reinfeldt.

Tidigare sanktioner från USA

Sedan tidigare fanns 21 personer på EU:s sanktionslista. Totalt finns nu sanktioner mot 33 personer.

USA gick på torsdagen ut med besked om att de inför sanktioner riktade direkt mot den ryska ekonomin. Sedan tidigare har landet infört sanktioner mot en rad myndighetspersoner och militärer från både Ryssland och Krim.