Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Etiopisk lag stoppar svenskt bistånd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-20

Att arbeta för kvinnors, barns och funktionshindrades rättigheter kan ge fängelse

Etiopiens parlament har godkänt en omstridd lag som ska förhindra att utländskt bistånd går till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Som en följd av det kommer det svenska biståndet till Etiopien att minska.

HUNGERSNÖD Fredagen den 6 juni 2008. Sexåriga Tariken Lakamu är svårt undernärd. Hon är en av många i den etiopiska staden Shasmane som väntar på mat från hjälparbetarna. Hungersnöden 2008 orsakades av torka samtidigt som priserna på livsmedel steg kraftigt. I framtiden kan det svenska biståndet till Etiopien minska på grund av nya lagar i landet.

– Mycket bistånd kan inte fortsätta med tanke på det hårdnande samhällsklimatet, säger biståndsminister Gunilla Carlsson (m) till biståndsorganet Sidas tidning Omvärlden.

Hon konstaterar att det rent praktiskt blir svårt att genomföra projekt.

Mycket handlar om hur lagen kommer att tillämpas, när den träder i kraft om ett år. Då får biståndsorganisationer inte finansieras till mer än tio procent av utländska bidrag. Att arbeta för kvinnors, barns och funktionshindrades rättigheter kan ge fängelse.

Ansträngda förbindelser

2007 uppgick det svenska biståndet till Etiopien till drygt 300 miljoner kronor. Biståndsministern vill inte avbryta biståndet helt. Hon hoppas i stället att det går att få Etiopiens regering på bättre tankar.

– Det är viktigt att hålla trycket uppe nu och visa upp för Etiopien att vi noterar vad som sker, säger hon till tidningen.

De svensk-etiopiska förbindelserna är dock ansträngda sedan tidigare. Carlsson har kritiserat regeringen för fängslandet av en oppositionsledare och Etiopien har tidigare inte velat godkänna Sveriges ambassadör.