Fejkade sin död i plankrasch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-13

”När du läser det här kommer jag att vara borta”

Affärsmannen och multimiljonären Marcus Schrenkers plan kraschade i Florida i söndags.

Men vraket var tomt – och vittnen uppger att de sett mannen efter olyckan.

Myndigheterna misstänker nu att Schrenker försökt fejka sin egen död.

– När du läser det här kommer jag att vara borta, skriver Schrenker i ett mejl till sin granne, uppger AP.

Vraket från planet visade sig vara tomt. Då uppstod misstankarna om att Schrenker fejkat sin död.

Marcus Schrenker, 38, hade haft en tuff period.

Den 30 december ansökte hans fru Michelle om skilsmässa.

Dagen efter genomförde polisen husrannsakningar i hans bostad och på hans kontor, och i fredags dömde en domstol i delstaten Maryland i USA ett av Schrenkers företag till att betala drygt en halv miljon dollar, cirka fyra miljoner kronor.

Nödrop på radion

I söndags startade Marcus Schrenker från flygplatsen i Anderson i Indiana i sin enmotoriga Piper PA-46 turboprop med destinationen Destin i Florida.

Under flygturen rapporterade Schrenker om turbulens. Affärsmannen uppgav via radio att vindrutan på flygplanet hade imploderat och att han blödde kraftigt.

När Schrenker slutade svara på radioanrop skickades militära jetplan upp i luften för att undersöka situationen. De upptäckte att dörren till flygplanet, som var satt på autopilot och flög vidare, var öppna.

Jetplanen fortsatte att följa planet tills det kraschade i ett träskområde i Santa Rosa County i Florida.

När polisen undersökte vraket var det tomt och det fanns inga blodspår i det.

Myndigheterna misstänker nu att Schrenker hoppat fallskärm från planet efter att ha satt det på autopilot över staden Birmingham i Alabama, skriver New York Times.

”Gjort bort mig”

Schrenkers granne Tom Britt uppger att han efter kraschen fått ett email från Marcus Schrenker där affärsmannen hävdar att kraschen var en olycka.

Brevets autenticitet har dock ännu inte kunnat kontrolleras.

– Jag har gjort bort mig inför min familj för sista gången. När du läser det här kommer jag att vara borta, står det i mejlet till Britt, som Britt överlämnat till myndigheterna.

– Syrebrist kan få folk att göra fruktansvärda misstag och jag satte helt enkelt på mig fallskärmen och överlevnadsutrustning och hoppade ut, står det i mejlet.

I brevet står det också att Schrenker gjort ett misstag som kostat honom två miljoner dollar (cirka 16 miljoner kronor).

Men det finns ytterligare outredda omständigheter i fallet.

I måndags morse uppgav en man som hade Marcus Schrenkers körkort för polisen i Childersburg, Alabama – cirka 36 mil från där planet kraschade – att han hade varit med om en kanotolycka tillsammans med några vänner.

”Kanotolycka”

Poliserna, som inte kände till flygkraschen, uppger att mannen var blöt från knäna och nedåt och att han hade på sig glasögon som såg ut som flygglasögon, skriver AP.

Poliserna körde mannen till ett hotell, men när de kom tillbaka lite senare var mannen försvunnen.

Vittnen berättade för poliserna att mannen betalat sitt hotellrum med kontanter, satt på sig en svart mössa och sprungit in i skogen i närheten av hotellet.

I mejlet till grannen Tom Britt står det om händelsen:

– Jag berättade inte för dem vad som hänt eftersom jag tyckte det var pinsamt och därför att jag var rädd.

Marcus Schrenker, som äger två flygplan och ett hus för motsvarande 32 miljoner kronor, uppges vara en duktig pilot och konstflygare, och en film på You tube visar när Schrenker flyger under en bro på Bahamas, skriver New York Times.

– Han är en fantastisk pilot, så vitt jag vet, säger Ron Smith vid flygplatsen i Anderson till AP.