Pyroman gripen för seriebränder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-09

"Gryningspyromanen" gripen misstänkt för mordbrand

Två personer skadades på torsdagsmorgonen i en villabrand i Ystad när totalt tre fastigheter, däribland ett flerfamiljshus eldhärjades.

Samtliga bränder uppstod i samma område.

Polisen grep på morgonen en tidigare dömd man som är känd som "Gryningspyromanen", misstänkt för bränderna.

– Vi har frihetsberövat en person. Det rör sig om den man som är känd som den så kallade Gryningspyromanen. Han sitter på polisstationen nu och vi ska hålla förhör med honom under dagen, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman polisen, Ystad.

Två till sjukhus

Brandkaoset i den skånska staden började vid 04.30 då det första larmet om en villabrand på Strindbergs väg kom. Två personer fick föras till sjukhus, oklart med vilka skador.

Nästa brandlarm kom klockan 04.39 och gällde en brand i ett flerfamiljshus på Regementsgatan. Enligt SOS och räddningstjänsten var det en soffa i ett trapphus som brann. Mats Nilsson, räddningschef i beredskap, säger att samtliga boende i trapphuset evakuerades.

Klockan 05.26 fick SOS larm om en garagebrand vid en villa på Thorssons väg.

20-tal brandmän

Bränderna bekämpades av ett 20-tal brandmän från räddningstjänsterna i Tomelilla, Skurup och Ystad.

Vid sex-tiden på morgonen var bränderna släckta och efterarbetet pågick, enligt Nilsson.

Exakt vad det är som får polisen att tro att det är den så kallade Gryningspyromanen som ligger bakom bränderna vill inte Ewa-Gun Westford, presstalesman Ystadpolisen gå in på.

– Det är så att han brukar ha ungefär samma tillvägagångssätt vid bränderna. Det viktigaste nu för oss är den tekniska undersökningen som ska visa hur bränderna startade, säger hon.

Har han erkänt?

– Det är en person som är svår att prata med. Han erkänner aldrig någonting. Vi har inte lyckats få honom dömd någon gång tidigare här i Ystad men han har dömts för bränder i Dalarna.

Har du uppgifter eller
bilder?

ANNONS