”Bangladesh är inget rättssamhälle”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-01

Advokat Peter Althin oroad över Joy Rahmans situation

Joy Rahman är frihetsberövad i Bangladesh, misstänkt för mord.

Advokat Peter Althin som tidigare försvarat Joy Rahman är oroad över situationen.

– Jag är klart oroad när jag ser på detta ur ett rättsperspektiv. Bangladesh är inget rättssamhälle, säger han till aftonbladet.se.

Peter Althin.

Joy Rahman advokat Peter Althin berättar att det finns "kolossalt många olika uppgifter" om situationen.

– UD säger att Joy Rahman är frihetsberövad, men vad innebär det? Är han gripen eller betyder det något annat? Man måste nog ta uppgifterna med väldigt stor försiktighet och visa lite balans. Rättssystemet i Bangladesh är inte likt det svenska. Man får fråga sig vad innebär gripandet i sig. Finns det en politisk bakgrund?

Kommer du koppas in i fallet och hur kan du hjälpa till i så fall?

– Det får väl ge sig. Jag har haft kontakt med familjen. Vi får se om de begär något ytterligare biträde eller om de nöjer sig med att ha mig som kontakt.

Tortyr och misshandel

Peter Althins tankar går till Joy Rahman, vars situation just nu kan vara svår.

– Jag har pratat med Amnesty som berättat för mig att folk kan gripas på alla möjliga grunder i Bangladesh. Det behöver inte finnas någon juridisk grund, konstaterar Peter Althin.

Elisabeth Löfgren som är pressekreterare vid Amnesty bekräftar att det finns stora problem i Bangladesh.

– Fängelserna är överbefolkade och rättssystemet är korrumperat. Personer får sitta många år i fängelse utan att få en rättslig prövning, säger Elisabeth Löfgren.

Konstitutionen och lagarna i landet ger rätt till juridiskt ombud men i verkligheten fungerar inte det, enligt Elisabeth Löfgren.

– De lägre domstolarna är politiskt styrda och rättsystemet är inte oberoende. Det förekommer tortyr och misshandel och det dör människor i fängelserna där.

De personer som har pengar och kontakter kan dock få det drägligare och rentav "gå förbi kön" och få en snabbare prövning.

Diplomatkontakt

Joy Rahman är svensk medborgare, vilket medför kontakt med svenska diplomater som i sin tur kan hjälpa till i rättsprocessen.

– Har man kontakt med diplomater så bör det innebära någon form av skydd. Det blir ju problematiskt om en svensk medborgare behandlas väldigt illa. Sedan är ju Joy Rahman också en välkänd person i den region han har verkat i nu, säger Elisabeth Löfgren.

I nuläget är inte Amnesty engagerat i Joy Rahmans fall.

– Men skulle det visa sig att det finns politiska motiv bakom det hela och att anklagelserna skulle vara fabricerade, då skulle Amnesty kunna engagera sig.

Peter Althin anser att medierna har ett stort ansvar i sin rapportering och uppmanar alla att vara försiktiga och inte dra några förhastade slutsatser.

– Om det visar sig att det inte fanns någon substans i anklagelserna mot honom så finns det en risk att det uppstår en skada som inte går att reparera, säger han.