Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Skype-meddelanden i Kina lagrades

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-04

"Vi följer landets regler"

Tibet, kommunistpartiet eller demokrati.

Ord som ledde till registrering av Skype-anvädare i Kina.

Nu framkommer att företagets partner i landet har lagrat känsliga meddelanden.

Internettelefonijätten Skype medger att dess kinesiska partner Tom Online har lagrat politiskt känsliga textmeddelanden.

Skype säger sig inte ha känt till saken, men blir trots bedyranden om oskuld nu ett i raden av amerikanska företag att hamna i bryderi för sin verksamhet i Kina.

Letar nyckelord

Meddelanden med nyckelord som exempelvis Tibet, kommunistpartiet eller demokrati hör till de lagrade. Detta enligt datorexpertgruppen Citizen Lab vid University of Toronto som ligger bakom avslöjandet.

Tillsammans med meddelandena har uppgifter om internetadresser, användarnamn och annan information som gör det lätt att identifiera avsändare och mottagare samlats in.

Stötande ord accepteras ej

I ett uttalande i torsdags sade Skypes styrelseordförande Josh Silverman att Tom Online "har, precis som alla andra kommunikationsföretag i Kina, infört rutiner som stämmer med lokala lagar och regler".

Han påpekade att det i dessa regler ingår ett krav på att övervaka och stoppa meddelanden som innehåller ord som de kinesiska myndigheterna finner "stötande".

– Alla vet att det finns censur i Kina och att kinesiska staten i många år har övervakat kommunikationer in i och ut ur landet, sa Silverman.

Fel att lagra

Han förklarade i uttalandet att Skype redan i april 2006 medgav att Tom Online "hade ett textfilter som stoppade vissa ord i chattmeddelanden" och att opassande meddelanden inte fördes vidare.

Dock, tillstod han, var avsikten inte att Tom skulle lagra meddelanden, tillade han.

Den biten ska nu utredas.

– Kommunikationer från Skype till Skype är och har alltid varit helt säkra och privata, försäkrade han.

Ingen kommentar

I Hongkong sade Tom-gruppen, där Tom Online ingår, att den är ett kinesiskt företag och därför följer kinesiska lagar och regler i sin verksamhet.

– Någon annan kommentar har vi inte, hette det i uttalandet.