Elallergiker kan ge Mora mobil- och tv-skugga

Publicerad 2011-11-25

Master kan riktas om

En zon utan mobil- och tv-täckning kan bli verklighet i Mora.

Miljökontoret vill tvinga mobil- och tv-operatörer att rikta om masterna, av hänsyn till Dan Bengtsson, 62 – som säger sig vara elallergiker.

– Jag får yrsel, illamående och huvudvärk, säger han till Aftonbladet.

Mora och Orsa kommuners gemensamma miljökontor vill ta till drastiska åtgärder. Mobiloperatörer och statliga radio- och tv-distributören Teracom ska enligt förslaget tvingas ställa om riktningen på sina master för att skapa en strålningsfri zon.

Skyddsdräkt i silver

Enligt Dan Bengtsson själv beror huvudvärken, ryggproblemen och stickningarna i hjärtat på att han är elöverkänslig och att mobilnätet har byggts ut. Mot strålningen bär han då och då en skyddsdräkt i speciellt silvertyg.

– Den ser lite ut som en rymddräkt och är sydd i avskärmande tyg. Den dämpar litegrann, men inte helt.

Dan Bengtsson kan aldrig gå in i en vanlig affär, gå på bio, teater eller in på banken.

– Min hustru lider av mitt handikapp. Hon tvingas finnas till hands för mig. Om jag måste göra ett bankärende, får hon gå in och hämta ut det jag ska skriva på, och återvända in.

Flydde strålningen

Problemen började redan 1992 då han bodde på västkusten och jobbade som elingenjör för ett Yngeredsfors kraftaktiebolag som numera är införlivat i Fortum.

– Jag ser det här som en arbetsskada, säger han.

2005 flyttade han med sin fru till lilla byn Venjan i Mora kommun i Dalarna, för att fly elen och strålningen.

– Men fortfarande har jag inte lyckats hitta ett drägligt hem. Mobilstrålningen går inte att hantera. Den finns i hela Sverige.

2006 skickade han in ett medborgarförslag till kommunen, för att få till en strålningsfri zon i Venjan.

"Röda i ansiktet"            

Förslaget togs väl emot. Kommunen hänvisar till Miljöbalken.

– Vi jobbar enligt försiktighetsprincipen och ser det här som ett bra förslag, säger miljönämndsordförande Hans Nalbom (S).

Han har själv träffat många med samma problem som Dan Bengtsson.

– När jag har bott på olika ställen i landet har jag stött på människor som jobbar mycket med datorer som blir röda i ansiktet och måste ha skydd framför datorn. Och jag har mött många med elkänslighet eller som känner att de påverkas.

"Man ska vara försiktig"

Eftersom det finns motstridiga resultat från vetenskapliga studier, anser Hans Nalbom att det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

– I Frankrike har man satt en restriktiv linje i fråga om mobilstrålning mot offentliga byggnader. Vetenskapen står på två sidor om det här. Det finns rapporter om tumörer och annat. Jag tycker det finns för lite forskning på området, och att man ska vara väldigt försiktig eftersom man inte vet.

Två miljarder gånger lägre gränsvärde   

Effekttätheten kring mannens bostad ska inte få överstiga 50 nanowatt per kvadratmeter. Normalt ligger den på 500 000 nanowatt per kvadratmeter i Sverige.

Sverige har ett gränsvärde för strålning från mobiltelefonmaster på 10 watt per kvadratmeter. Mora kommun vill sänka gränsvärdet till en nivå som är två miljarder gånger lägre än i övriga Sverige.

Yngve Hamnerius, professor i elektromagnetik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, uppger att om gränsvärdet bara skulle gälla strålning från mobilmaster, skulle det kunna räcka för att mobiltelefoner skulle kunna fungera i området.

– Men eftersom taket gäller summan av tv, radio och alla strålningskällor blir det svårt. Om det är tio källor får de bara en tiondel var, och med berg och hus i vägen kan det bli problem.

Kan ge tv-skugga i Dalarna

Tv- och radiomaster är få, stora och har lång räckvidd.

– Den strålningen går ju i alla riktningar, så vill man sänka den till 50 nanowatt per kvadratmeter i en punkt, måste den sänkas så generellt. Det skulle kunna göra att stora delar av Dalarna riskerar att bli utan radio- och tv-täckning.

Frågan är kontroversiell. De vetenskapliga rapporterna om hur skadlig strålning från mobilmaster är, strider mot varandra.

Fallet har hanterats under flera år och nu ska kommunen fatta beslut. Miljönämnden hänvisar till miljöbalken.

Miljökontoret har nu lagt fram ett förslag till beslut i miljönämndssammanträdet som hålls den 21 december.