Grekisk regering klar

Publicerad 2012-06-20

Grekland har en ny regering, säger Pasokledaren Evangelos Venizelos, enligt nyhetsbyråer.

Högerpartiet Ny demokratis ledare Antonis Samaras fick i måndags tre dagar på sig av Greklands president att få ihop en regering.

Nu uppges Grekland ha en ny regering.

Nye finansministern

Pasokledaren Evangelos Venizelos sa till reportrar på plats att den närmare detaljer kring hur den nya regeringen ska se ut, kommer offentliggöras under dagen.

Men enligt Reuters, som hänvisar till partikällor, kommer Vassilis Rapanos, styrelseordförande i den grekiska storbanken National Bank, bli ny finansminister.

Blev ledare för Pasok

Till mötet med eurozonens finansministrar på torsdag kommer dock den avgående teknokratregeringens finansminister, Giorgos Zanias, sade Pasokledaren Evangelos Venizelos till journalister i Aten.

Venizelos, en av arkitekterna bakom det befintliga stödprogrammet för Grekland, var finansminister från det att krisen eskalerade sommaren 2010 fram till det att han övertog ledarskapet för Pasok från Giorgos Papandreou i våras.

Teknokratregeringar

Grekland har sedan den förre Pasok-ledaren Giorgos Papandreou avgick som premiärminister i en regeringskris i höstas letts av två olika typer av teknokratregeringar.

Fram till valet den 6 maj var det en koalitionsregering med stöd av Pasok och Ny demokrati, under ledning av den förre ECB-ledamoten Lucas Papademos.

Sedan dess har landet letts av en renodlad teknokratregering, ledd av juristen Panagiotis Pikrammenos – till vardags domare i landets högsta förvaltningsdomstol.