Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kan finnas fler dagisbombare

Publicerad 2011-08-17

Polisen: Den misstänkte 15-åringen kan ha haft medhjälpare

Polisen utreder nu möjligheten att flera gärningsmän kan ligga bakom bomberna i Sköndal utanför Stockholm.

– Risken finns för att smällarna spridit sig i hans bekantskapskrets, säger Ville Paloheimo, kriminalinspektör vid Söderortspolisen.

I torsdags skadades 4-åriga Leyla svårt i händerna då en liten hemmagjord bomb smällde av nära sandlådan på förskolan Solbacken i Sköndal.

I måndags hittades sprängämnen upptejpade på ett fotbollsmål. Och i går fann en tvåbarnsmamma ett gröntejpat rör vid en lekpark, som misstänks vara en bomb av samma typ som på förskolan.

En 15-årig pojke sitter anhållen sedan i tisdags, misstänkt för mordförsök alternativt grov misshandel. Han nekar till brott.

"Kan finnas fler"

Polisen tror att pojken kan ha en eller flera medbrottslingar.

– Vi misstänker honom för att ha tillverkat bomber och smällare. Han har kamrater och det finns ett ganska stort gäng som håller på med bus där ute. I och med att han tillverkat smällare finns risk för att kompisar kunnat komma över sådana. Vi håller på att undersöka om andra fått tillgång till smällare eller varit med om att de smällt, säger Ville Paloheimo.

– Det finns saker som tyder på att det skulle kunna vara så. Men jag vill inte gå in på något av det, med tanke på den här killens och hans kamraters ålder, säger kriminalinspektör Sven-Olof Karlsson.

– Vi måste jobba öppet utifrån den möjligheten. Vi utesluter inte att det kan finnas flera. Men det kan lika gärna vara så att gärningsmannen varit ensam, förtydligar han.

Ser ljust på utredningen

Just nu jobbar söderortspolisen febrilt med att följa upp tips, genomföra förhör och analysera teknisk bevisning.

– Det ger lite varje dag. Sedan får vi ser vart det tar oss. Vi håller i dag på att sätta in oss i handlingarna. Det har blivit en hel del med tanke på att det här ärendet vuxit som det har gjort, säger Sven-Olof Karlsson.

– Men jag tror nog att det här ska kunna få en lösning. Vi kommer att få fram hur det här gått till och vem eller vilka som ligger bakom.

"Brist på fritidsgårdar"

En förälder till en pojke som går på förskolan Solbacken, där den fyraåriga flickan fick sina händer söndersprängda, uppger till Aftonbladet att hon oroas över att unga i Sköndal lider brist på aktiviteter och känsla av mening:

– Det ingen fritidsgård i Sköndal, ingen ungdomsverksamhet dit ungdomar kan gå och få stöd och aktiveras. Det har under en längre tid varit väldigt mycket skadegörelse och vandalism här, och jag tror verkligen orsaken kan bero på detta. De har absolut ingenstans att ta vägen, säger mamman, som vill vara anonym.

TV: Brenda Andersson var ute med sina barn och hittade en av bomberna som upptäcktes på tisdagen

Vet du mer om händelserna i
Sköndal?