Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Två laviner i Bydalen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-02

Två laviner gick vid lunchtid i Bydalsfjällen i Åre kommun.

Efter att ha sökt igenom området med hundar och helikoptrar konstaterade fjällräddningen att ingen person skadades eller saknas.

Den första lavinen, 100 gånger 100 meter, gick vid 12-tiden. Fjällräddning och polis kallades till platsen och kunde efter sökning i snön konstatera att ingen person saknades.

Tjugo minuter senare gick ytterligare en mindre lavin i området. Denna gång gick lavinen närmare pisten, mellan Paradisliften och Långravinliften.

– Vi såg ett skidspår som gick in i lavinen, och ett som gick ut. Vi tog det säkre före det oskära och sökte med lavinhundar, sondrar och fjällräddningen, säger Rickard Svedjesten säkerhetsansvarig på Bydalsfjällen

Hundar markerade

Strax före halv två-tiden markerade hundarna vid en plats i snön. Men några personer hittades inte.

– Efter att ha använt ett gediget sökarbete är v säkra på att ingen saknas. Ingen har heller skadats, säger Rickard Svedjesten.

Den första lavinen utlöstes av skidåkare. Det är oklart hur den andra lavinen utlöstes.

Efterlyser skidåkarna

Skidåkarna har inte gett sig till känna.

– Det är oerhört viktigt att man gör det i en sådan här situation. Hade de här personerna talat om att de utlöst lavinen själva skulle vi ha besparat många resurser och kostnader, säger Rickard Svedjesten.

Bydalen har i dag en 3:a på lavinriskskalan på en femgradig skala. Det innebär att mänskligt utlösta laviner är sannolika och att spontana laviner möjliga.

Även i Kittjefjäll och Vemdalen ligger lavinriskskalan på en 3:a i dag.

Vet du mer? Har du
bild?