Anja fick inte rösta - hon var redan avkryssad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-19

Anja Steffner, 49, har röstat vid varje val. Fram till i år.

I dag stoppades hon från att lägga sin röst i valurnan eftersom hennes namn redan var avkryssat.

– Om man redan är avprickad kan man inte rösta, det går inte att göra något åt det, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten.

Anja Steffner.

Tillsammans med sin man gick Anja Steffner till vallokalen i Järfälla i norra Stockholm för att rösta. Men när hon skulle lämna sina röstsedlar i valurnan tog det stopp.

– Jag gick efter min man och först höll de som tog emot rösterna på att kryssa fel när de skulle ta in hans röst. Sedan när jag skulle lämna min röst sa de att här är det redan kryssat och frågade mig om jag hade röstat tidigare, säger Anja Steffner.

Ett misstag

Men Anja Steffner säger själv att hon inte lämnat någon röst. Och Valmyndigheten förklarar att det troligaste är att det skett ett misstag.

– Det här händer några gånger varje år, att människor prickar fel. Det troliga är att det är personen som finns över eller under henne i röstlängden som prickats av på hennes rad, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig vid Valmyndigheten.

Ingen hjälp

Eftersom Anja Steffner redan var avkryssad i liggaren kunde hon inte lämna sin röst och ingen vid vallokalen kunde hjälpa henne. Istället fick hon rådet att ringa till kommunen i morgon. Men då har hon redan mist sin chans att rösta.

– Jag har alltid röstat, men nu känner jag att jag lika gärna kan strunta i det i fortsättningen när det fungerar så här dåligt. Det får inte gå till så här, det är för stort, för allvarligt och för viktigt för vårt demokratiska samhälle att det här fungerar, säger Anja Steffner.

På Valmyndigheten säger man att det inte går att göra något när ett fel uppstått.

– Om man redan är avprickad kan man inte rösta, det går inte att göra något åt. Det händer att människor överklagar valresultatet i efterhand men det leder aldrig någonstans, säger Vivan Nilsson.

ANNONS