Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

14-årig flicka såldes för sex – tio åtalas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

Funktionshindrad flicka utnyttjades i kopplerihärva i Malmö

Den funktionshindrade flickan kördes från lägenhet till lägenhet där hon tvingades sälja sex.

Människohandel, hävdar åklagaren, när tio män åtalas i en kopplerihärva i Malmö i dag.

– Det har varit en viss organisation kring detta, sade kammaråklagaren Ulrika Rogland vid en presskonferens.

Det var i mars som den 14-åriga flickan rymde från sitt fosterhem till Rosengårds centrum och träffade en 18-åring.

Hon var både full och drogpåverkad när 18-åringen tog henne till en lägenhet. Där ska han först själv ha utnyttjat henne, och sedan sålt henne vidare, enligt åtalet.

Det hela skedde sedan ännu en gång i april.

Var drivande

18-åringen och ytterligare två män, 26 och 35 år, åtalas i dag för människohandel alternativt grovt koppleri. De ses som huvudpersonerna i härvan, sade kammaråklagare Ulrika Rogland vid en presskonferens i dag.

– 18-åringen är den som har varit drivande. Han har varit med hela vägen, säger hon.

Eftersom flickan är "utåtagerande" och har en åtta-nioårings mentala nivå hamnade hon lätt som offer i männens sällskap, menar Rogland.

I lägenhet efter lägenhet ska hon ha blivit utnyttjad av olika män i åldern 20 till 51, utan att kunna gå därifrån, enligt åtalet. Sju andra män har åtalats för grov våldtäkt av barn.

Flickan var berusad och hjälplös och fick betalt i alkohol och cannabis. De småsummor av pengar hon fick av männen ska de tre huvudmännen ha tagit, står det i åtalet.

Speciell anklagelse

Att de tre huvudmännen åtalas för människohandel är speciellt.

Normalt används brottsrubriceringen för insmuggling av personer in till landet, men den här gången vill åklagaren ha rubriceringen rättsligt prövad.

– Männen åtalas för människohandel inom landets gränser i det här fallet eftersom det varit en viss organisation kring detta. Männen har transporterat flickan från plats till plats, där hon sedan har sålts och utnyttjats.

Tingsrätten kommer att få ta del av en stor mängd inspelat material, förhören som gjorts med flickan, och som tagit lång tid att klara av.

– Det har varit svårt. Hon har blivit rätt så negativt bemött av myndigheter innan och har inte riktigt förstått vad hon ska berätta, vad vi vill veta. Vi har fått jobba mycket med att hon ska få förtroende, säger Rogland.