Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Så lätt kan du spara tusenlappar när du renoverar din bostad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Räkneexempel: Så funkar rot-avdraget

Ska du renovera din bostad i vår?

Glöm inte bort rot-avdraget.

Följ vår snabbguide och lär dig allt du behöver veta om hur du kan spara pengar på din renovering.

Billigare med ROT Du behöver bara betala halva arbetskostnaden. Men hur mycket olika hantverkare tar betalt varierar enormt. Hantverkaren Robert Findin på bilden har inget direkt samband med artikeln.

Från och med juli 2009 ingår rot-avdraget i begreppet husarbete. Husarbete innefattar både hushållsarbete och rot, som står för reparation, underhåll och ombyggnad. Nytt från juli 2009 är att man får avdraget i fakturamodell och inte behöver ligga ute med pengarna tills inkomstdeklarationen som man var tvungen till med det tidigare.

"Köp tjänster för hundra tusen och få tillbaka hälften"

–Lite förenklat kan man säga att man kan köpa tjänster för hundra tusen och få tillbaka hälften, om man uppfyller kraven för att få fullt avdrag, säger Pia Blank Törnros, rättsligexpert på Skatteverket.

Över 18 år

För att få utnyttja rotavdraget måste du vara över 18 år, äga din bostad och vara bosatt i den. Du måste också ha betalat tillräckligt med skatt under året för att få utnyttja avdraget.

–För att få maximal utdelning krävs det ungefär en månadslön på 27 000 kronor, säger Pia Blank Törnros.

Rotavdraget gäller bara för arbetskostnad, material måste du själv bekosta. Du kan även utnyttja rotavdraget för att renovera i dina föräldrars bostad, kravet är då att du äger en del av huset/lägenheten. Det totala avdraget för både rot och husarbete är på 50 000 kronor om året.

Så här fungerar det

När man hittat den hantverkare som ska utföra arbetet berättar man att man vill utnyttja avdraget.Företaget fakturerar då halva arbetskostnaden, upp till 100 000, till privatpersonen och fakturerar resten till skatteverket som betalar det resterande beloppet. Maxbeloppet är 50 000 per vuxen medlem i hushållet/år.

Under det sista halvåret 2009 utnyttjade 300 000 svenskar rot-avdraget.

Källa: Skatteverket

Följ ämnen i artikeln