"Oacceptabelt" – barska ord om Ungern i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 09.28

EU:s utrikeschef Josep Borrell är skarpt kritisk mot Ungern. Arkivfoto.

Särskilda samtal väntar om Ungerns agerande mellan EU-ländernas utrikesministrar i dag.

Utrikeschefen hotar med inställda möten i Budapest.

Agendan på dagens ordinarie utrikesministermöte i Bryssel innehåller bland annat distanssamtal med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, samtal om Mellanöstern och en lunch med Europeiska investeringsbankens chef Nadia Calviño.

Men utrikeschefen Josep Borrell flaggar också för ett särskilt möte inne i mötet, där endast ministrarna och inga övriga tjänstemän eller diplomater får vara med.

Ämnet: det sätt som Ungern agerat sedan landet tog över som ordförandeland i ministerrådet den 1 juli. Kritiken har varit stark från merparten av övriga EU mot premiärminister Viktor Orbáns ”fredsresor” till Ryssland och Kina, men också mot utrikesminister Peter Szijjarto som i ett tal i FN:s säkerhetsråd anklagat EU för att ”driva på kriget”.

– Det här är fullständigt oacceptabelt. Vi ska diskutera hur medlemsländerna ser på den här åsikten från ett land som just nu är ordförandeland. EU driver inte på för krig, säger Borrell på väg in till mötet.

Ett resultat kan bli att det utrikesministermöte i Budapest som Ungern väntas stå värd för i slutet av augusti helt sonika flyttas till Bryssel.

– Det här är upp till mig. Det är utrikeschefen som bjuder in till rådsmöten. Så efter att ha lyssnat till alla dem (ministrarna) måste jag ta ett beslut, säger Borrell.