Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Att medla i Gazakriget: Så går det till

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-05-11

Qatars UD-talesman Majed al-Ansari under hans besök i Stockholm.

En hel världsdels framtid kan avgöras precis när som helst. Medlarna i Gazakriget måste ha sin ledningscentral öppen hela tiden, säger Qatars UD-talesman Majed al-Ansari på besök i Stockholm.

– Det viktiga är att vi finns tillgängliga ”24-7”, och kan framföra meddelanden omedelbart.

Qatar har tillsammans med Egypten och USA tagit en ledande roll i försöken att uppnå vapenvila. Det är ett minst sagt svårt jobb, och Majed al-Ansari ler matt på frågan om det är intensiva dagar nu.

– Intensiva veckor, intensiva månader...

Men det lilla emiratet vid Persiska viken har vanan inne. Deras medlare har tidigare rönt framgångar i till synes olösliga konflikter i bland annat Libanon och Sudan.

Två nivåer

Så hur går det egentligen till? Majed al-Ansari berättar att man i Gazamedlingen upprättat en slags ledningscentral, som sköts av Qatar, Egypten och USA. De krigande parterna, Israel och terrorstämplade Hamas, pratar inte direkt med varandra, men kommunikationsvägarna måste ändå vara öppna dygnet runt.

– Ibland är det en lokal i (Qatars huvudstad) Doha där allt hanteras, ibland är det ett rum i Egypten, säger al-Ansari, men tillägger att ”ledningscentralen” även kan vara online.

Det viktiga är att budskap kan framföras omedelbart.

Informationen hanteras på två nivåer. Först finslipas förslag, med varje ord vägt på guldvåg, i det al-Ansari kallar ”tekniska möten”, grupper av tjänstemän. När alla sagt ja till formuleringarna kallas ledarnivån in.

– Då har man CIA-chefen, Mossadchefen, vår premiärminister och så vidare, säger Majed al-Ansari.

Kontaktpunkt i Egypten

Men även den nivån har ytterligare ett lager, när de överenskomna formuleringarna skickas till regeringarna i Jerusalem och Washington. Och palestinska Hamas ledarskap, som är extra svårt att överblicka eftersom det dels finns en exilledning, baserad i Qatar, men också ledare i Gazaremsan.

– Det kan gå till så att israelerna deltar i ledningscentralen, och sedan skickar vi eller egyptierna informationen – antingen till Hamas politiska kontor i Doha eller en kontaktpunkt i Egypten, varifrån det vidarebefordras in i Gaza.

Trots alla dessa människors arbete dygnet runt, vecka efter vecka, har något avtal om ett längre eldupphör hittills inte gått att nå. Men att ge upp är inget alternativ, i en region på randen till storkrig. Majed al-Ansari tar upp att Qatar även har kontinuerlig kontakt med Iran, som dels stödjer Hamas och dels ju nyligen hade en egen uppblossande väpnad konflikt med Israel.

– Det är väldigt viktigt för oss att fortsätta detta arbete, eftersom en regional upptrappning och spridningseffekter ut i världen vore katastrof.