Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

16-åring fängslad för Putin-kritik: ”Mamma, jag kommer dö”

Publicerad 07.50

Irina Turbina med sonen Arsenij Turbin.

Arsenij, 16, fick fem års fängelse för att han delade ut flygblad med kritik mot Putin.

Han har redan blivit misshandlad i häktet.

– Jag kommer nog snart dö, sade han till mamman vid hennes senaste besök.

Niondeklassaren Arsenij Turbin från den ryska staden Livny var 15 år när han i juni dömdes till fem års uppfostringskoloni för ”deltagande i terrororganisation”. Enligt domen hade han gått med i Ryska frihetslegionen – som bekämpar ryska armén från Ukraina – och delat ut flygblad med kritik mot Putin.

Exilryska tidningen Mediazonas granskning visar att utredarna förfalskat utskriften av de muntliga förhören med Arsenij. Han erkände bara att han delat ut anti-Putin-flygblad.

Nu sitter 16-åringen i häktet SIZO-5 Vodnik i Moskva, där medfången Azizbek nyligen misshandlade Arsenij. I ett brev till mamman daterat 1 oktober skriver Arsenij:

Arsenij Turbin var 15 år när han blev politisk fånge.

– I dag klockan 18 slog en medfånge mig med knytnäve i huvudet två gånger när jag låg i sängen. Förhållandena är mycket svåra. Azizbek slog mig och sade att ”i natt går det åt helvete för dig”. Natten kommer att bli svår. Men jag ska hålla ut, skriver 16-åringen.

När han skrev brevet hade han inte fått prata med sin mamma på tre veckor. Den 11 september fick Irina träffa sonen senast. Efteråt berättade hon:

– Jag kände inte igen min son. Med tårar i ögonen sade han ”mamma, jag ber dig att göra allt som är möjligt, var snäll och ta mig härifrån, det är mycket, mycket dåligt här.” Sen sade han: ”Mamma, jag kommer nog snart dö”, sade Irina enligt den exilryska tidningen Meduza.

I häktet är Arsenij registrerad som ”benägen för terrorism”. I slutet av september sattes han under en vecka i straffcell, för påstådd inblandning i ett bråk.

Arsenij Turbin, 16, är dömd till fem års fängelse för ”deltagande i terrororganisation”.

Den 8 oktober fick Arsenij för första gången på en månad prata i telefon med sin mamma. Då berättade han att den misshandlande medfången har flyttats till en annan cell, och att relationen till de kvarvarande medfångarna var bra.

Arsenij Turbin är en av de yngsta politiska fångarna i Ryssland. Totalt har landet för närvarande omkring 1 500 politiska fångar, skriver den oberoende tidningen Verstka med hänvisning till människorättsorganisationen OVD-Info.