Bättre diagnostik vid barncancer kan bli rutin

Maria Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-28 02.40

Kartläggning med helgenomsekvensering möjliggör bättre cancerbehandlingar, mindre biverkningar och kan förhindra behandlingar som inte har någon effekt på sjukdomen. Arkivbild.

Helgenomsekvensering kan snart bli verklighet i hela Sverige. Tre regioner har redan infört en diagnostisk metod som enligt forskarna leder till mer skräddarsydda behandlingar vid barncancer, skriver Dagens Nyheter.

Sedan 2021 har alla cancersjuka barn i Sverige ingått i forskningsprojektet GMS Barncancer där de erbjudits helgenomsekvensering. En diagnostisk metod där de cancersjuka cellernas arvsmassa i detalj kartläggs för att möjliggöra en behandling med bättre effekt.

Hittills har helgenomsekvenseringarna bekostats av Barncancerfonden och statliga medel. Men nu vill forskarna att regionerna tar över undersökningen genom att föra in den i sin rutinsjukvård.

– I projektet kan man se att forskningen under studiens gång blir till klinisk nytta, säger David Gisselsson Nord, nationell koordinator för projektet, till Dagens Nyheter.

Trots att processen för att komma i gång är dyr så har Region Skåne, Norra Sjukvårdsregionen och Region Stockholm redan fått in den i sin rutin. Samtidigt säger David Gisselsson Nord att det är viktigt att forskningen fortsätter.

– Vi får inte glömma att det är en ständig fajt mot cancercellerna som vänjer sig snabbt vid nya mediciner säger han till DN.