Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Bebis hade 23 brutna ben – skyller på bärsjal

TT

Publicerad 2024-06-22

När bebisen undersöktes på sjukhuset konstaterades det att den hade 23 brutna ben. Arkivbild.

En nio veckor gammal bebis hade 23 brutna ben i kroppen. Enligt rättsläkaren har barnet sannolikt utsatts för upprepat våld, men föräldrarna skyller på en bärsjal, rapporterar Sydsvenskan och HD.

Det var i mars 2023 som en familj kom in till ett sjukhus i Skåne med bebisen. När det stod klart att bebisen hade 23 frakturer larmade personalen socialtjänsten, och barnet omhändertogs och placerades i ett jourhem. Föräldrarna blev även brottsmisstänkta.

– Barnet har haft omfattande skador och det här har varit ett mycket komplicerat ärende, säger Magdalena Holmberg, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, till HD och Sydsvenskan.

Barnet hade frakturer i revben, överarmen och hand- och fotlederna. Enligt rättsläkaren har skadorna orsakats av ”upprepat trubbigt våld”, som exempelvis kan vara ”slag, tryck, drag och vrid i lemmar”.

Föräldrarna nekar till brott, och menar i stället att skadorna kan ha uppkommit när barnet burits i en för åtsittande bärsjal. Det är enligt rättsläkaren osannolikt, men det går samtidigt inte att utesluta. Brottsmisstankarna mot föräldrarna är nu nedlagda, men barnet är fortfarande omhändertaget.

– Jag kan inte bevisa att föräldrarna ligger bakom frakturerna. Och om någon av föräldrarna har gjort det, kan jag inte bevisa vem som har gjort det i så fall. Det blir en svår situation när offret inte kan vittna själv, säger Magdalena Holmberg.

Sydsvenskan och HD har varit i kontakt med föräldrarnas advokat som inte vill uttala sig om fallet.